Hlavní obsah

ČSSD si odhlasovala výlep plakátů na zastávky. Porušuje tím nepsaná pravidla a čelí obvinění z vandalismu

Předvolební plakát ČSSD o velikosti A1 bude vylepen na všechny autobusové zastávky v Novém Jičíně.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Vylepování plakátů s předvolební tématikou na autobusové zastávky v Novém Jičíně na Ostravsku bylo podle některých obyvatel města doposud považováno za neobvyklou záležitost. Dokonce se tento čin prý považuje za vandalismus. Letos však nepsané pravidlo prolomila ČSSD, která na všechny prosklené přístřešky MHD vylepuje svoje předvolební plakáty. A to se samozřejmě nelíbí jiným politickým partajím.

Článek

„V rámci kampaně před komunálními volbami si rada města, kde je ČSSD zastoupena 7 : 2 a ti dva jsou spolupracující zelení, odhlasovala pronájem vnitřních částí přístřešků celkem dvaceti autobusových zastávek MHD pro vylepení předvolebních plakátů ČSSD o velikosti A1,” uvedl Pavel Farda (Piráti).

„Autobusové zastávky jsou v Novém Jičíně prosklené a normálně je to naprosto nestandardní věc, nikdy se nic takového nepovolovalo. A pak také, jakékoliv výlepy na autobusových zastávkách či přístřešcích jsou považovány za vandalismus a odstraňují se,” řekl Farda.

„V Novém Jičíně kandiduje 9 volebních stran – kdyby to tam chtěli mít všichni, tak se to rozhodně nevejde,” dodává Pavel Farda.

Proti vylepování předvolebních plakátů na zastávky MHD vystoupil také místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka (SZ). „Bohužel musím říci, že to není dobrý nápad, protože podle mě by vládnoucí strana na radnici neměla využívat svého postavení k tomu, aby měla k dispozici jiné plakátovací plochy než ostatní,” sdělil.

Starosta Nového Jičína však upozorňuje, že dva dny po skončení schůze rady města, která proběhla 29. srpna, písemně informoval jiné strany o možnosti využití zastávek pro stejné předvolební účely.

„Přijde mi to jako nekorektní dělat tady antikampaň takto, protože jdeme transparentně v souladu se směrnicí. Tuto možnost mají všechny strany a vědí to,” uvedl starosta města Nový Jičín Jaroslav Dvořák (ČSSD).

Na argument jiných stran, že vylepování předvolebních plakátů na autobusové přístřešky není vhodné, má starosta Jaroslav Dvořák jasnou odpověď: „Protože jsme na radnici už osmým rokem, máme naopak  takové pravidlo, že nevyužíváme možností výlepů a bannerů na budovy města či pozemcích města, jako to mají ostatní. Naopak jsem zachytil, že už se tady na pozemcích města objevují některé nepovolené materiály, ale protože vím, že by se to mohlo obrátit proti nám, tak to zatím nechávám být. Jsme korektní, dokonce si myslím, že v tomhle až velkorysí.”

Obyvatelé Nového Jičína se k celému rozporu, který vládne mezi místními politickými stranami, staví rozdílně. Někteří neuznávají žádné předvolební bannery ani kampaně, protože jim nevěří. Jiní naopak argumentují slovy, že takhle to bylo vždycky a že umístění plakátů na zastávky je logické řešení, protože se tam pohybují kvanta lidí.

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy