Hlavní obsah

ČSSD směřuje k tomu, že s Babišem zůstane. SPD číhá za rohem, zní od jejích poslanců

Co si myslí vrcholní krajští politici ČSSD? Plzeňský hejtman zatím věří vedení své strany.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš rezolutně odmítl výzvu ČSSD, aby rezignoval na post v čele vlády a umožnil její bezproblémové pokračování. „Byli jsme odhodláni i odejít, pak ale Babiš pohrozí, že povládne s SPD,“ řekl Seznamu jeden z vysokých představitelů strany.

Článek

Ani ne půl roku od získání důvěry se ve Sněmovně schyluje ke hlasování, které může vládu Andreje Babiše shodit.

Po zveřejnění nových informací v kauze Čapí hnízdo, které přinesli reportéři Seznamu, začala velká část poslanců koaliční ČSSD reálně zvažovat, že by strana měla kabinet opustit. „Nebudu lhát, je to opravdu špatné,“ připustil v úterý večer jeden z poslanců strany.

Poté, co všechny opoziční strany během úterka sesbíraly dostatek podpisů ke svolání mimořádné schůze a deklarovaly, že jejich zákonodárci jsou připraveni vyslovit vládě nedůvěru, začal uvnitř ČSSD tlak, aby strana vládní koalici skutečně opustila, sílit.

Během necelých dvaceti čtyř hodin se však situace obrátila.

Názor místopředsedy strany a pardubického hejtmana Martina Netolického.Video: Seznam Zprávy

Výzva k rezignaci

Sociální demokraté nyní tvrdí, že důvodem bylo zjištění, že opozice navrhující vyslovení nedůvěry nemá připraveno řešení, které by následovalo po případném pádu Babišovy vlády.

„Jenže pak jsme se obrátili na nejsilnější opoziční stranu, ODS, jaký má tedy plán B. A její představitelé, očividně zaskočeni naši ochotou skutečně věcmi pohnout, najednou přiznali, že žádnou variantu B nemají,“ řekl Seznam další ze sociálních demokratů, který si nepřál citovat své jméno.

Definitivní obrat pak uvnitř klubu sociálních demokratů nastal po středeční dopolední schůzce šéfa ČSSD Jana Hamáčka s premiérem Babišem. Hamáček podle informací Seznamu Babiše vyzval jménem své strany, aby situaci vyřešil svou rezignací a premiérský post přenechal jinému kandidátovi své partaje.

„Babiš to rezolutně odmítl,“ potvrdily po schůzce dva zdroje obeznámené s vývojem jednání.

A nejen to. Do Strakovy akademie si ještě během dopoledne pozval šéfa SPD Tomia Okamuru, který pak řekl, že jeho strana sice stále chce vyjádřit nedůvěru vládě, ale může se to změnit. „Chceme vyjádřit nedůvěru této vládě, my jí nikdy nedali důvěru. Ale pakliže přijde na to, že by byla vláda ochotna prosazovat náš program, samozřejmě můžeme věci zvážit,“ uvedl Okamura.

Okamura čeká za rohem

Sázka na SPD Babišovi při jednání s Hamáčkem podle informací Seznamu vyšla.

„Oznámil nám, že on v té vládě rozhodně zůstane. A buď ji budeme podporovat my, nebo SPD,“ uvedl jeden z poslanců ČSSD.

A přestože důvodem pro návrh vyslovit nedůvěru vládě jsou závažná podezření vůči premiérovi – jeho syn mluví o tom, že ho otcovi spolupracovníci nedobrovolně odvezli do ciziny – ČSSD říká, že by odchod z vlády byl prázdným gestem.

„Ano, můžeme to položit a udělat prázdné gesto. Ale komu bychom tím pomohli? Sobě? Lidem v téhle zemi?“ položil řečnickou otázku jeden z poslanců, který byl původně připraven odchod ČSSD z vlády podpořit. „Bude pro tu kauzu a její pečlivé došetření lepší, abychom vnitro dál měli my, nebo nominant ANO, prezidenta Zemana nebo dokonce SPD?“ dodal.

Oficiálně nechtěli poslanci ČSSD průběh vyjednávání o tom, jak se nakonec zachovají, komentovat. „Jednání budou dál probíhat a všechny možnosti jsou stále otevřené,“ odpověděl Seznamu Ondřej Veselý.

Podobně mluvil i Jan Birke. „Pan předseda Hamáček bude dál jednat s Andrejem Babišem i prezidentem Zemanem. Jasně na klubu ovšem zaznělo, že nejde o problém ČSSD, ale pana Babiše,“ dodal Birke. S hlavou státu by se podle jeho slov měl Hamáček sejít už ve čtvrtek.

Rozhodnutí, zda sociální demokraté dál v kabinetu premiéra Babiše setrvají, či nikoliv, by tak mohlo padnout už zítra večer. „Shodli jsme se, že konečné slovo musí přijít rychle,“ potvrdil šéf strany Hamáček.

Definitivně se pak budoucnost Babišovy vlády stvrdí nejspíš příští týden, kdy se má odehrát zmíněné hlasování o nedůvěře. Pokud sociální demokraté Babiše podrží, nemá opozice pro pád kabinetu sílu.

Reklama

Doporučované