Hlavní obsah

ČSSD v Brně opustily desítky lidí, včetně nejdéle vládnoucího starosty. Vadí jim „bafuňářství“ a údajný klientelismus

Sociální demokracie v Brně přišla před komunálními volbami o desítky lidí.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociální demokracie se před komunálními volbami potýká s úbytkem členů. Desítky lidí nejsou spokojeny se směřováním strany. Šéf brněnské organizace Oliver Pospíšil považuje jejich konání za účelovou mstu před volbami.

Článek

„Nelíbí se nám bleskové nabírání členů před důležitými primárkami ve straně, klientelismus a pochybné přidělování obecních bytů v brněnských městských částech.“

I s těmito nařčeními opustilo sociální demokracii v Brně přes padesát lidí. Někteří z nich, včetně nejdéle sloužícího starosty za sociální demokracii ve městě Jiřího Čejky, shrnuli důvody konce ve straně na čtvrteční tiskové konferenci.

Podle nich je vedení brněnských sociálních demokratů zkostnatělé. „Nebyli jsme spokojení s politikou v těch nejvyšších patrech strany, ale ani tady v Brně. Řada těch lidí z vedení se zabetonovala na svých místech a nějak neroztává,” sdělil Čejka, který je starosta v brněnských Vinohradech šestnáct let. Před čtyřmi lety získala ČSSD v městské části téměř 42 procent hlasů.

Poté, co jej strana nenominovala jako jedničku, opustil Čejka ČSSD po devětadvaceti letech. V městské části kandiduje za sdružení Jiří Čejka s občany pro Vinohrady. Sociální demokracii v tamní městské části opustilo sedm členů.

Podobně jako Čejka mluví také bývalý krajský tajemník strany a zastupitel Michal Škerle. Předsedal jedné ze dvou buněk sociální demokracie v brněnském Králově Poli. Poté, co Seznam Zprávy upozornily na podivné přidělování obecních bytů členům a příbuzným z druhé místní organizace, rozhodl se Škerle stranu po šestnácti letech opustit. „Parta vyvolených bafuňářů se zabetonovala na svých pozicích. Od roku 2002 máte v čele kandidátky ty samé lidi. Pokud se chtěl prosadit někdo úspěšný jako starosta Čejka na Vinohradech, tak byl vždycky odsunut někam na nevolitelné místo. Obdobně dopadli letos třeba Břetislav Štefan z Líšně nebo Tomáš Kratochvíl z Bystrce,” kritizoval Škerle.

Okolo deseti členů odešlo také z místní organizace v brněnských Žabovřeskách a kandidují za jiné uskupení.

Podle nich se strana zřekla svých ideálů, a také proto ji před komunálními volbami v Brně opustily desítky členů. „ČSSD má v Brně přes 900 lidí. Jsem přesvědčený o tom, že 300 členů je tam z přesvědčení a zbytek je zavázaný různým bossům. Třetina jsou takové mrtvé duše, které jsou tam jako hlas za přidělený byt nebo dotaci pro hasiče, a členové rodiny,” řekl Škerle.

Předseda brněnské sociální demokracie považuje jejich tvrzení za účelovou mstu. Odmítl informace o pochybném přidělování bytů v různých městských částech Brna. „Všechno jsou to dedukce Michala Škerleho, který se snaží poskvrnit ČSSD. Přidělení bytu není tak jednoduché,“ řekl Pospíšil.

Podle něj Škerle, který měl ve straně blízko k bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, jen potřeboval ukojit nenaplněné mocenské ambice. „Chtěl kandidovat za ČSSD v Králově Poli na prvním nebo druhém místě. Jsou tam ale dvě organizace a ta druhá, která je větší, to neumožnila. On se tak domluvil na kandidatuře u Pirátů a ještě na rozlučku vypustil vykonstruovanou kauzu s obecními byty,“ řekl Pospíšil.

Škerle je dvojka na kandidátce Pirátů, o hlasy voličů se však uchází za Starosty a osobnosti pro Moravu.

Odborníci odhadují, že bude ČSSD těžko navazovat na 18procentní zisk v Brně před čtyřmi lety. „Sociální demokracie zažívá podobný vývoj jako ODS před čtyřmi lety. Pořád tam však nevidím snahu o sjednocení. Strana se navenek tříští,” sdělil politolog Miloš Gregor z Masarykovy univerzity.

Reklama

Doporučované