Hlavní obsah

ČSSD volí online. Pirát Bartoš jim poradil, na co si dát na internetu pozor

Rubrika Dolejší na křižovatce ze satirického pořadu Šťastné pondělí.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

ČSSD poprvé v historii svolala sjezd online, straničtí harcovníci k tomu ale mají spoustu výhrad. A varování poslal i předseda „internetové partaje“ – Pirátů.

Článek

Netradiční online sjezd ČSSD, kdy tři stovky lidí budou doma u počítačů nejprve poslouchat projevy a pak kliknutím volit nové vedení, se ne všem členům strany líbí.

„Bude chybět ten osobní kontakt, emoční stránka, přesvědčivost,“ říká Karel Šplíchal, bývalý poslanec a v 74 letech paměť strany. Právě píše kroniku sociální demokracie, vždyť od roku 1989 nechyběl na žádném sjezdu a velmi dobře se znal se všemi předsedy.

Sám by sjezd raději odložil – stejně jako to udělalo hnutí ANO, komunisté nebo lidovci – až se uvolní protiepidemická omezení než složitě uspořádat digitální setkání.

„Teprve teď mě napadlo, že jim to takhle přes počítač vyhovuje, protože oni to jinak neumějí. To nejsou lidé se silnou sociální komunikací. Nebyli v klukovské partě, nehráli fotbal, nebyli na vojně,“ střílí Šplíchal do svých nástupců, ale nikoho konkrétního nejmenuje.

Podle něho se v posledních letech v ČSSD výrazně změnila atmosféra. „Úplně se vytratila společenská stránka. My jsme začínali jako parta kamarádů, měli jsme plesy, zpívalo se, měli jsme fotbalové mužstvo. To všechno skončilo,“ říká Šplíchal.

Podívejte se na video ze satirického pořadu Šťastné pondělí, kde jsme se zeptali mladých Pirátů, co by sociálním demokratům poradili a na co si mají dát při online komunikaci pozor.

Šťastné pondělí najdete každé pondělí v 8:00 na Seznam Zprávách a celý satirický pořad včetně reportáží a dalších rubrik pak ve 20:00 na Televizi Seznam. Jednotlivé rubriky publikujeme samostatně v následujících dnech na webu SZ.cz.

Další díly Šťastného pondělí můžete sledovat zde. A sledovat nás můžete také na Twitteru, Instagramu nebo Facebooku.

Reklama

Doporučované