Hlavní obsah

ČSSD vypověděla koalici v Ústeckém kraji. Do hry se může vrátit ANO

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Reklama

Oficiálně ČSSD tento krok zdůvodňuje tím, že politici komunistické strany nepracují podle koaličních dohod.

Článek

Sociální demokraté se rozhodli v Ústeckém kraji vypovědět koaliční smlouvu s komunisty a SPO-SPD.

Oficiálně tento krok zdůvodňují tím, že právě politici z KSČM nepracují podle této smlouvy. Sociální demokraté zejména zmiňují, že se krom jiného pomalu připravují projekty, jež by měly regionu přinést více peněz.

Uvádějí rovněž, že po dokončení personálních auditů na hejtmanství nepřišly žádné změny.

„Už to řešíme od podzimu,“ řekl předseda ústecké ČSSD a radní Miroslav Andrt. „Ne všichni souhlasíme se závěry tohoto auditu,“ oponuje komunistický hejtman Oldřich Bubeníček.

Komunisté uvádí, že důvodem sporů je, že sociální demokraté požadovali, aby pod ně spadala příprava a realizace projektů. Včetně těch, na které jdou peníze z Evropské unie. S ním ale někteří politici z KSČM nesouhlasili.

Situace vyvrcholila při pondělním zasedáním zastupitelstva, kterého se nezúčastnil ani jeden neuvolněný zastupitel za sociální demokracii. A také kvůli tomu některé koaliční návrhy neprošly.

Konec spolupráce pondělní vypovězení smlouvy ale ještě neznamená. „Sedneme si s KSČM zpět ke stolu,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD. „Nevylučuji, že když tato jednání zkrachují, obrátíme se na další strany,“ dodal Klika.

„Podle mě je stále o čem jednat,“ uvedl hejtman Bubeníček.

Současná koalice má těsnou většinu: 28 z 55 zastupitelů. Krajské volby v Ústeckém kraji vyhrálo hnutí ANO. Skončilo ale v opozici.

„Zatím se na nás nikdo kvůli jednání o nové koalici neobrátil,“ uvedl lídr kandidátky ANO Petr Urbánek.

Reklama

Doporučované