Hlavní obsah

ČSSD z vlády nikdy neodejde, říká Babiš. Kam by šli? Kdo by jim nosil tašky?

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Myslel jsem, že jsme za tím příběhem udělali tlustou čáru, říká Babiš o vládní krizi kvůli výměně ministra kultury. Když ale čtu Hamáčkova vyjádření, nevěřím vlastním očím, dodává premiér.

Článek

Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes řekl, že sociální demokraté sice stále mluví o odchodu z vlády, ale nikdy by z ní neodešli.

„Oni z té vlády odcházejí stále. Nejdřív kvůli panu Semínovi, kterého ani neznám, pak kvůli Šmardovi, pak kvůli rozpočtu. Stále odcházejí z vlády, nerozumím tomu. Proč to říkají, když dobře vědí, že neodejdou? ČSSD to nikdy nemyslela vážně, že by odešla z vlády. Nikdy by neodešli. Kam by šli ti lidé z Lidového domu, co by dělali? Kdo by jim nosil ty tašky, papíry a podobně?“ řekl Babiš.

Vládní krize spojená s výměnou ministra kultury se podle Babiše týkala pouze prezidenta Miloše Zemana a vicepremiéra Jana Hamáčka. Babiš odmítl, že by nejmenování Michala Šmardy bylo výrazem slabosti premiéra. Babiš po dohodě s Hamáčkem navrhl Michala Šmardu na funkci ministra. Prezident jeho nominaci odmítl.

„To jsem ale netušil, že tam jsou nějaké dohody, které byly ze strany předsedy Hamáčka porušeny,“ řekl Babiš.

Premiér nadále odmítá, že by prezident svým postupem porušil Ústavu.

„On pana Šmardu nikdy neodmítl. Vyzval pana Hamáčka, aby nominoval někoho jiného, protože Šmarda se pro ten resort nehodí. A měl podle mě pravdu,” řekl Babiš.

Odmítl, že by pro případnou vládu bez ČSSD sbíral hlasy odpadlíků, aby se vyhnul vládě s podporou SPD.

„To jsou nesmysly, spekulace vás novinářů, já o tom nikdy s nikým nemluvil. Nikdy to nebylo na stole. Co říká Hamáček, je nepravdivé, protože to tak nikdy nebylo,“ řekl.

A odmítl také spekulace o zastavení trestního stíhání v případu Čapí hnízdo ze strany prezidenta Zemana.

„Já vám říkám, že pokud máme nezávislou justici, jsem přesvědčen, že musí rozhodnout v můj prospěch. K žádné abolici není důvod, protože jsem nic neudělal. Proč spekulujete o tom, jak něco dopadne? Co o tom víte? Nic! Stejně jako Hamáček, který to komentuje,“ dodal Babiš.

Spor o ministra kultury se táhl od poloviny května, kdy Antonín Staněk oznámil rezignaci. Zeman ji ale odmítl přijmout a s jeho odvoláním otálel i poté, co mu návrh na odvolání zaslal premiér Babiš. Staňka nakonec odvolal ke konci července, na jeho místo ale později odmítl jmenovat místopředsedu sociální demokracie Michala Šmardu. Poté, co se proti návrhu ČSSD postavil i Babiš, se Šmarda kandidatury vzdal. Sociální demokraté následně navrhli Lubomíra Zaorálka. Podle vicepremiéra Hamáčka se Zeman ve sporu pohyboval mimo Ústavu, o protiústavním počínání mluvili i ústavní právníci. Babiš naopak prohlásil, že v celém sporu nebyla Ústava porušena „ani na sekundu”.

Reklama

Související témata:

Doporučované