Hlavní obsah
Online

Hamáček obhájil post šéfa ČSSD, Petříček neuspěl

Foto: ČSSD

Předseda ČSSD Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Dění na sjezdu sociální demokracie sledujeme v online reportáži.

Článek

Sjezd ve zkratce

- Jan Hamáček obhájil post předsedy ČSSD. Byl zvolen hned v prvním kole volby, hlasovalo pro něj 140 straníků. Sjezd podle jeho přání zvolil i 1. místopředsedu - zůstane jím Roman Onderka.

- Podle zjištění Seznam Zpráv se chystají změny ve vládě. Poražený Tomáš Petříček má skončit na Ministerstvu zahraničí, nahradit ho má Lubomír Zaorálek. Ministerstvo kultury obsadí jiný straník. Podrobnosti ZDE.

- Část sociálních demokratů kritizuje vládnutí s hnutí ANO. Padají silná slova jako politická sebevražda nebo zkáza strany. Předseda strany Jan Hamáček připomněl, že vstup do vlády odhlasovala členská základna.

- Kvůli protiepidemickým opatřením pořádají sociální demokraté sjezd online. Jak to vypadalo, jsme popsali v reportáži.

  • Sjezd zvolil řadové místopředsedy

    Řadovými místopředsedy ČSSD zvolil sjezd bývalou poslankyni Danu Váhalovou, starostu Hvozdné na Zlínsku Josefa Říhu, bývalého hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka, ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, která funkci obhajovala, a šéfa okresní organizace Praha-východ Jana Tvrdého.

  • První den sjezdu končí

    První den sjezdu končí gratulacemi moderátorovi sjezdu Michalu Kuciánovi, který jednání od rána řídí. V sobotu se bude pokračovat diskusí o programu.

  • Šmarda nebude obhajovat post místopředsedy

    Dosavadní místopředseda Michal Šmarda, který ve volbě předsedy podporoval neúspěšného Tomáše Petříčka, nebude obhajovat post místopředsedy. „Dnes vznikne nový tým a já mu chci popřát, aby zvládl velké výzvy. Bude to bitva o život. Respektuju rozhodnutí vytvořit tým se stejnými názory a budu ho podporovat zespodu,“ řekl Šmarda a stáhl kandidaturu.

  • Petříček nebude kandidovat na místopředsedu

    Tomáš Petříček vzdal po porážce v souboji o předsedu strany i kandidaturu na místopředsedu, řekl serveru iDnes.cz.

  • Další vítězství Hamáčka: Druhým mužem je Onderka

    1. místopředsedou strany, takzvanou pravou rukou předsedy, se stal Roman Onderka. Aby Onderka ve funkci pokračoval, si přál Jan Hamáček, který vyzval delegáty, aby ho upřednostnili před další kandidátem - jihomoravským lídrem Břetislavem Štefanem.

    Štefan s Onderkou se nedávno střetli v politickém souboji na jejich domovské jižní Moravě - ten ale dopadl přesně opačně. Štefan byl zvolen lídrem kandidátky do sněmovních voleb, Onderka se na ni vůbec nedostal.

  • Hamáček: Žádný ministr nemá jistou pozici

    Čerstvě zvolený předseda ČSSD Jan Hamáček nechtěl odpovídat na otázku, zda hodlá po sjezdu měnit ministry ve vládě. „Určitě je dobré s takovými otázkami počkat. Pokud bych měl k práci nějakého ministra výhrady a plánoval bych změnu, tak to řeknu jemu a nebudu mu to vzkazovat přes média,“ řekl Hamáček. Žádný ministr podle něj nemá jistou pozici nebo bianco šek do voleb.

  • Hamáček spojil svou budoucnost ve straně s volbami

    Pokud by ČSSD neuspěla ve volbách, vyvodil by z toho Jan Hamáček odpovědnost, řekl novinářům.

  • Valachová: Změna se nepodařilo

  • Přicházejí první vzkazy od konkurence

  • Překvapení u části straníků

    U části delegátů zavládlo překvapení, že byla volba předsedy tak rychlá a odbyla se v prvním kole. Čekali těsnější souboj.

  • Hamáček: Jsem připraven nespat

    „Chci všem poděkovat za důvěru. Slibuji, že to, co jsem říkal v projevu, začnu okamžitě realizovat. Věřím, že se v kampani můžu spolehnout na každého z vás. Sociální demokracie je jenom jedna. Jsem připraven nespat a pracovat na sto procent,“ uvedl Hamáček těsně po zvolení.

  • Hamáček byl zvolen předsedou v prvním kole

    Předsedou ČSSD byl zvolen v prvním kole Jan Hamáček. Pro bylo 140 delegátů. Pro Petříčka hlasovalo 95 delegátů, pro Kateřinou Valachovou 23 delegátů. 12 účastníků se nevyslovilo.

  • Komentátor hodnotí sjezd

    „Výsledek online sjezdu mi zatím přijde obdivuhodný,“ píše komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban.

  • Hamáček: Neudělejme fatální chybu

    Debata na sjezdu se chýlí k závěru a delegáti se chystají na volbu předsedy. „I já jsem udělal chyby. Ale prosím vás, abychom neudělali chybu fatální. Aby sociální demokracie nespustila politickou krizi,“ řekl Jan Hamáček.

  • Moderátor: Nepište vtipné poznámky

    „Prosím všechny, aby nepsali do chatu vtipné poznámky, já tam pak těžko hledám, kdo se hlásí do diskuze,“ stěžuje si moderátor.

  • Škromach radí z oslavy: Méně Babiše, více programu

    Debata se opakovaně stáčí na účast ve vládě Andreje Babiše. „Přátelé, méně Babiše a více programu,“ radí kolegům Zdeněk Škromach. V debatě Škromacha předběhlo několik řečníků, zároveň prý slaví narozeniny vnučky.

  • Glosa: Šance na záchranu ČSSD je minimální

    Sociální demokracie by si měla odpovědět na nepříjemné otázky: Jak zabránit zániku? Kam zmizeli naši voliči? A existuje šance, že se ještě někdy vrátí? Minimální, musí zaznít upřímná odpověď, píše ve své glose komentátor Seznam Zpráv Václav Dolejší.

  • Hejtman Netolický a „karta Bureš“

    Pardubický hejtman Martin Netolický si změnil pozadí na kartu agenta Bureše, kterou dnes zveřejnily Seznam Zprávy. Jde o další důkaz ve sporu, zda Andrej Babiš vědomě spolupracoval s StB. „My ho držíme u moci a stahuje nás to dolů,“ řekl Netolický.

    Foto: Seznam Zprávy

    Pardubický hejtman Martin Netolický.

Reklama

Hlavní zprávy