Hlavní obsah

ČSSD zvolí nové vedení z obýváků. Kam se hrabou Piráti, pochvalují si straníci

Foto: Profimedia.cz

Předseda ČSSD Jan Hamáček na sjezdu v roce 2019.

Reklama

Sociální demokraty čeká novinka, sjezd po internetu. Generálka v podobě krajských konferencí se ne vždy podařila.

Článek

Sociální demokraté byli v minulosti známí pompézními třídenními sjezdy. Pak ale strana musela začít šetřit a stranické slavnosti skončily jako „rychlovka“ v útrobách jejich královéhradeckého Lidového domu.

Nyní musí jít strana ještě dál – kvůli pokračující pandemii se špičky ČSSD sejdou ve svých obývácích a kuchyních - tedy na online sjezdu.

Stranická centrála počítá zhruba se 400 přihlášenými, z toho 279 bude smět hlasovat.

„Začínáme 9. dubna v 10 hodin a pro veřejnost budeme vysílat vybrané projevy. Pro akreditované novináře bude připravena online tisková místnost,“ popisuje přípravy jednání mluvčí Lidového domu Eva Gregorová.

Lidový dům nakoupil licence na pořádání online konferencí a nechal proškolit zaměstnance v centrále i v regionech. Kolik bude online sjezd stát, nechtěla mluvčí říci.

„Pořádání sjezdu online formou je samozřejmě výrazně levnější než prezenční forma, bohužel však nenahradí plně osobní setkání a živé debaty, v této nelehké době však jiná možnost není,“ dodala.

Neprat špinavé prádlo po síti

Sociální demokraté dlouho váhali, zda se do takového podniku vůbec pustit. Ještě před zhruba dvěma týdny v širším vedení hlasovali, jestli online sjezd po Velikonocích uspořádat, nebo jej raději přesunout do epidemicky přívětivější doby a sejít se tváří v tvář.

Minulý týden se pak ještě pokusili zvrátit rozhodnutí socialisté z Moravskoslezského kraje, kde se celý region shodl, že nechce řešit vnitrostranické spory po síti. Převážily ale hlasy pro sjezd ve virtuálním prostředí, a tak se socialisté sejdou u svých počítačů.

V současnosti mají za sebou socialisté 14 krajských konferencí, na kterých si na nominacích nebo kandidátkách pro letošní volby vyzkoušeli, jak hlasovat veřejně i tajně, jak vést diskuze, ale i jak intrikařit.

Právě rychlé porady v hloučcích o tom, koho na poslední chvíli podpořit, byly pro předsálí i zákulisí tradičních sjezdů sociálních demokratů typické. Teď straníci popisují, že se hlasy pro favority nahánějí po telefonu – je ale potřeba dávat si pozor na vypnuté mikrofony, aby „tajnou“ poradu neslyšela omylem celá konference.

S většími technickými potížemi se potýkali na jižní Moravě. Na dvě hodiny se jim konference zasekla a nakonec museli přejít od elektronického hlasování zpět k tužce a papíru. „Byl to stres,“ přiznal tamní stranický šéf Břetislav Štefan, který celou konferenci moderoval.

Když chtěli straníci hlasovat o kandidátce, na monitoru zdejší tajemnice, která účet spravovala, se objevilo pouze hlášení v angličtině „Jste přihlášeni z jiného zařízení“ a systém hlasování nedovolil. Později se ukázalo, že na správcovský účet se přihlásilo více straníků, kdo byl ale „navíc“, se zjistit nepodařilo. Zasáhnout musel až ústřední stranický tajemník z Prahy.

Jak si vede ČSSD v průzkumech? Podívejte se v unikátním modelu Seznam Zpráv:

Štefan i po těchto potížích stále stojí za myšlenkou, že sjezd má být na internetu. Podle něj to může zajistit větší míru demokracie uvnitř strany. Na jihomoravské krajské konferenci se ostře střetly dva tábory nad budoucností současného stranického zástupce Romana Onderky. Poslanec a 1. místopředseda strany nakonec skončil mimo kandidátku do Sněmovny. Jednání provázely mnohé pokusy o zpochybňování hlasování, zejména když systém na čas kvůli technickým potížím zkolaboval.

Nejpočetnější byla zatím pražská konference, na niž se přihlásilo 190 straníků. „Musím říct, že debata byla kultivovanější než na běžné konferenci, kde lidé se v sále baví, občas je to nepříjemné. Tady si všichni vypnuli mikrofon a poslouchali,“ líčil Seznam Zprávám průběh setkání socialistů z hlavního města ve virtuálním světě zdejší stranický šéf Petr Pavlík. I on popsal, že na pražské konferenci docházelo k zpochybňování hlasování a opakovaným volbám. Přesto uvedl, že je spokojen.

Nadšení podle něj sdílejí i mnozí jeho spolustraníci. Tedy hlavně z toho, že se něco takového v tak vysokém počtu lidí podařilo ČSSD zrealizovat. „Jeden kolega mi říkal: kam se hrabou Piráti,“ líčil dojmy Pavlík.

„Je to čím dál lepší. Spousta lidí si myslela, že je to divné, neosobní, že se tam nedá vést pořádně diskuze, že to nenahradí osobní kontakt. Ale s každou další konferenci mám pocit, že je ty problémy jsou spíš detailní,“ potvrzuje trend místopředseda ČSSD a jeden z hlavních propagátorů online sjezdu Michal Šmarda.

„Pokud lidé nejsou nedisciplinovaní a nepřipojí se někde, kde nemají signál, nedělají u toho další věci – třeba nevaří večeři – a berou to vážně, tak je to super. A to se v poslední době dařilo,“ uvedl s tím, že některé postupy z online světa by rád v budoucnu převedl do běžných stranických jednání.

A to například elektronické hlasování. „Ušetří se spousty času, hlasování jsou jednoznačná, probíhají rychle, okamžitě znáte výsledek,“ dodal.

Sociální demokraté si kvůli plánovanému sjezdu mohou v českém prostředí připsat prvenství – budou tak po boku Pirátů první „tradiční“ politická strana, která se do sjezdového online světa pouští a hodlá čistě ve virtuálním prostředí zvolit svého předsedu. Hnutí ANO a lidovci sjezd odložili o rok, komunisté se jej již rok snaží marně uskutečnit a již dvakrát jej museli odložit.

Reklama

Doporučované