Hlavní obsah

ČT pořádá debatu lídrů. Koalice místo Bartoše posílá Rakušana

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš a Vít Rakušan při zahájení kampaně.

Reklama

Vít Rakušan zazářil v předvolební debatě na Primě, koalice Pirátů a STAN ho chce vyslat i do superdebaty na České televizi 6. října. Televize si však žádá „kandidáty na premiéra“.

Článek

„Kde je Bartoš? Proč tu není Bartoš?“ vykřikoval minulou neděli v debatě televize Prima Andrej Babiš, když zjistil, že koalici Pirátů a Starostů zastupuje Vít Rakušan. Situace se bude možná těsně před volbami opakovat.

Koalice Pirátů a Starostů chce totiž Víta Rakušana vyslat i do závěrečné superdebaty lídrů v České televizi. ČT přitom poslala pozvánku jmenovitě předsedovi Pirátů a program avizuje jako debatu kandidátů na premiéra.

Podle mluvčího Starostů Tomáše Pergla jde o strategii, kterou má koalice připravenou už delší dobu. Cílem má být rozložení sil mezi oba lídry, kteří podle něj tvoří dobrý tandem.

„Je celá řada faktorů jako formát, typ publika atd. Rozhodně jsme si při tvorbě strategie na předvolební debaty netahali špejle,“ dodal.

Dodal také, že v pozvánce nebylo zmíněno, že půjde o debatu premiérských kandidátů.

„Pozvánka přišla jmenovitě Ivanu Bartošovi. My včas České televizi avizovali, že se lídři koalice dohodli na účasti Víta Rakušana. Žádný protest nenastal,“ napsal redakci Pergl. Komunikaci mezi koalicí a Českou televizí však zveřejnit odmítl.

+4

Podle informací Seznam Zpráv ČT i nadále preferuje, aby do debaty dorazil Ivan Bartoš. „Pozvali jsme kandidáty na premiéra a dál uvidíme. Vysíláme až za týden,“ řekl Seznam Zprávám zdroj z České televize. Tisková mluvčí ani přes urgence na dotazy nereagovala.

Vít Rakušan připustil, že se plán možná ještě bude měnit. „Definitivně se rozhodneme až v pátek,“ uvedl Rakušan.

Předseda Starostů se ukázal jako dobrá volba a moment překvapení v debatě Primy minulou neděli, kdy si dokázal poradit s výpady premiéra Andreje Babiše (ANO). Zvítězil i v hlasování diváků.

Když si premiér stěžoval, že do debaty nepřišel koaliční kandidát na premiéra, Rakušan ho odbyl: „Střídáme se, kdo kam půjde s vámi, abychom to nemuseli zažívat dvakrát týdně.“

Mluvčí STAN považuje postup koalice vůči ČT za korektní. „Nevidíme v něm nejmenší problém. Koaliční rozhodnutí jsme České televizi dali v předstihu na vědomí,“ dodává.

Reklama

Doporučované