Hlavní obsah

ČT uvede dokument Minuta ticha o mohyle Ivančena na Lysé hoře

Foto: Profimedia.cz

.

Reklama

Česká televize odvysílá dokument Minuta ticha o mohyle Ivančena na Lysé hoře v Beskydech. Snímek režiséra a reportéra Milana Vilíma a scenáristy Milana Švihálka vznikl v roce 1968. Dlouhé roky byl zakázán.

Článek

Později jej pracovníci ostravského studia České televize měli za ztracený či zničený. V jeho původní podobě snímek uvede program ČT2 24. dubna, v den výročí popravy členů Odboje slezských junáků v roce 1945, řekla mluvčí ostravského studia Taťána Reková.

Ostravští publicisté dokument o mohyle, která připomíná osud popravených skautů, natočili v dubnu roku 1968. Do srpnové invaze jej televize stihla jednou odvysílat. „Pak končil snímek pro svůj obsah v trezoru. V dalších letech byl považován za ztracený či zničený při povodních v roce 1997,“ uvedla Reková. Dodala, že dokument se nakonec našel až během digitalizace archivu ČT.

„Nikdy předtím jsem o tom neslyšel. Příběh skautů zavražděných na konci II. světové války mi nikdo neprozradil, režim ho utajil, a tak jsem si říkal, že by se měl na veřejnost dostat,“ uvedl scenárista Milan Švihálek. Ten napsal scénář s názvem Minuta ticha, který měl být poctou lidem, kteří až do roku 1968 na Ivančenu kameny nosili a zcela neformálně a neoficiálně tuto pietu zachovávali.

Vznikl půlhodinový dokument cenný zejména unikátním rozhovorem s otcem nacisty zavražděného skauta-odbojáře Vladimíra Čermáka, vyprávěním Vladimírova kamaráda Slávy Moravce, autora myšlenky a hlavního zakladatele mohyly, a vzpomínkami skupiny trampů, kteří v 60. letech tradici poloilegálních výšlapů k mohyle obnovili.

„Pro nás skauty, trampy, ale i pro širší veřejnost je dokument velmi cenný. Obsahuje řadu originálních záběrů a informací spjatých s ostravským skautingem i trampingem, připomíná příběh odboje a vzniku mohyly na Ivančeně. Když jsem film viděl poprvé, byl jsem velmi mile překvapen, že po více než 50 letech má film co říct i dnešním divákům,“ dodal Kryštof Hyvnar z Krajské rady Junáka.

Mohyla připomíná osudy členů skupiny Odboje slezských junáků, která byla těsně před koncem 2. světové války zradou odhalena. Gestapo zatklo 85 jejích členů, které mučilo. Nakonec 24. dubna 1945, týden před příchodem Rudé armády, bylo 18 skautů popraveno a pohřbeno v masovém hrobě.

Šest skautů z Ostravy se pak rozhodlo uctít památku svých kamarádů. V roce 1946 vylezli na horský hřeben pod Lysou horou a v místě jménem Ivančena vztyčili jednoduchý dřevěný kříž, který opevnili malou mohylou z šesti vynesených kamenů. Do kříže vytesali otvor pro lahvičku od Alpy se vzkazem pro kolemjdoucí: přiložte kámen na jejich mohylu. Památku padlých bratrů pak uctili minutou ticha. Zvěst o mohyle se rychle roznesla a kolem kříže se záhy začaly vršit nové kameny, které na ni přikládali kolemjdoucí.

V roce 2016 byla mohyla rekonstruována. Před rekonstrukcí měla kolem 200 metrů krychlových a její součástí bylo podle odhadů víc než 100.000 kamínků, kamenů či balvanů.

Reklama

Doporučované