Hlavní obsah

Čtrnáct zastřelených lidí před rokem otřáslo USA. Byli vraždící manželé napojeni na Islámský stát?

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Minulý prosinec manželé s možným napojením na Islámský stát zabili v Kalifornii čtrnáct lidí.

Článek

Kalifornské San Bernardino, 2. prosince 2015. Manželé Syed Rizwan Farook a Tashfeen Maliková se zbraněmi a bombami vtrhávají na vánoční večírek v místním komunitním centru a zabíjejí čtrnáct lidí. Dalších více než dvacet lidí je zraněno, pachatelé jsou o několik hodin později zastřeleni.

Lidé si na sociálních sítích připomínají oběti útoku.

Rok po střelbě vyšetřovatelé stále v některých otázkách tápou - třeba jestli pachatelé opravdu byli napojení na Islámský stát, kdy se radikalizovali a proč o jejich aktivitách policie nebo FBI nevěděla.

Farook a Maliková zřejmě měli další plán. V prvních dnech po útoku, který prezident Barack Obama označil za teroristický, se u nich doma našlo velké množství zbraní, nábojů a výbušnin.

Případ znovu otevřel debatu o snadném přístupu ke zbraním: Pachatelé si naprosto legálně koupili několik samonabíjecích útočných pušek a tisíce nábojů. I na základě tohoto případu se tehdejší kandidát na prezidenta Donald Trump nechal slyšet, že by rád všem muslimům zakázal vstup do Spojených států.

K teorii o přímém napojení na Islámský stát není dostatek důkazů. Maliková sice krátce před útokem na Facebooku slíbila věrnost vůdci IS Abú Bakrovi al-Bagdádímu, ona i její manžel se ale nejspíš zradikalizovali sami dlouho předtím. FBI možná zachytila část jejich podezřelé komunikace na sociálních sítích, jako přímou a aktuální hrozbu ji nicméně zřejmě nevyhodnotila.

Některé závěry FBI a policie se nadále pohybují v rovině spekulací s nepřímými důkazy. Maliková například prošla přísnou prověrkou, když se ze Saúdské Arábie, kde žila, stěhovala za svým manželem do Spojených států. Partnerské vízum dostala.

Vyšetřovatelé stále analyzují data z telefonů pachatelů, dlouho se jim nedařilo prolomit hesla. Společnost Apple s FBI odmítla v této záležitosti spolupracovat, ačkoliv jí to soudy nařídily. Apple se obhajoval ochranou osobních údajů jeho zákazníků. FBI se nakonec obrátila na soukromou společnost, která se do telefonu dostala.

Desítky lidí si dnes oběti útoku na několika místech v San Bernardinu připomínají.

Reklama

Doporučované