Hlavní obsah

Britové zavedli karanténu pro cestující, teď jim podmíní vstup do Francie

Foto: Profimedia.cz

Nová bezpečnostní opatření pro cestování mezi Británií a zbytkem světa vešla v platnost v pondělí.

Reklama

Velká Británie nařídila od pondělí čtrnáctidenní karanténu pro všechny osoby, které vstoupí na jejich území. Francie na nové nařízení následně zareagovala podmíněním vstupu Britů na území i přes to, že se v zemi opatření uvolňují.

Článek

Britská vláda oznámila 22. května nová bezpečnostní opatření pro cestující vstupující na území Velké Británie. Zavedla mimo jiné čtrnáctidenní karanténu pro všechny cestující. Opatření vstoupilo v platnost v pondělí 8. června. Netýká se pouze několika profesí, například zdravotníků a sezonních zemědělských pracovníků.

Za porušení nařízené karantény hrozí pokuta přes 1000 liber. Britská vláda si také vyhrazuje nárok na odmítnutí přijetí na své území kohokoliv, kdo není rezidentem a odmítne toto nařízení respektovat. Budou také probíhat namátkové kontroly plnění karantény.

Francie v návaznosti na nově vzniklou situaci zareagovala stejným opatřením: všichni, kteří do země přicestují z Velké Británie musí od 8. června rovněž do karantény. Francouzská vláda o tom informovala na stránkách ambasády ve Velké Británii.

Ve Francii se přitom se zlepšující se situací opatření uvolňují. Země 2. června zrušila například zákaz pohybu, který ho omezoval na okruh do 100 kilometrů od místa bydliště.

Pro cestující, kteří přes Francii jen přejíždí, například z Velké Británie do České republiky, opatření neplatí. Stejně tak se opatření netýká řidičů, pilotů, zdravotníků, kteří bojují s koronavirem, diplomatů či pohraničních pracovníků.

Pro cestování do či přes Francii je nicméně stále potřeba speciální cestovní formulář a čestné prohlášení o absenci symptomů nákazy. Informaci zveřejnila francouzská vláda na webu ministerstva vnitra.

Francie zavádí opatření recipročně. Kromě cestujících z Velké Británie totiž musí podstoupit karanténu i lidé cestující ze Španělska, pokud do země přiletí letadlem. Předcházelo tomu rozhodnutí španělské vlády zavést systém karantény pro cestující, kteří se dostali do země leteckou cestou. To vešlo v platnost již 15. května.

Dále pak musí ve Francii podstoupit karanténu cestující ze zemí mimo Evropu. Do karantény tedy nemusí lidé ze zemí EU a zemí na území Evropy, tedy například ze Švýcarska, Islandu, Monaka či Vatikánu.

Reklama

Doporučované