Hlavní obsah

ČTÚ navrhl nové podmínky aukce 5G. Chce ji vypsat do pololetí

Ilustrační foto.

Reklama

Český telekomunikační úřad předpokládá vyhlášení aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G na konci června, tedy zhruba s půlročním zpožděním. Veřejnou konzultaci nově navržených podmínek spustí 16. března. Na připomínky budou mít operátoři měsíc. Úřad to uvedl v tiskové zprávě.

Článek

Do státního rozpočtu by aukce měla podle předpokladů přinést minimálně šest miliard korun.

ČTÚ uvádí, že podmínky aukce podle něj podporují větší konkurenci na mobilním trhu. Současně mají zajistit rozvoj sítí 5. generace.

Kvůli změně podmínek aukce vláda v lednu odvolala tehdejšího předsedu ČTÚ Jaromíra Nováka. Na jeho místo dosadila dosavadní členku Rady ČTÚ Hanu Továrkovou. Ta dostala za úkol přivést na trh čtvrtého operátora.

V pásmu 700 MHz zůstávají k vydražení kmitočty o celkovém rozsahu dvakrát 30 MHz s tím, že jednotlivý operátor může získat maximálně dvakrát deset MHz. ČTÚ je připraven případně zvýšit tento limit na dvojnásobek.

Úřad navíc podpořil závazek národního roamingu ve prospěch nových operátorů nejen v pásmu 700 MHz, ale nově i v celém pásmu 3 400–3 800 MHz. Pro využití národního roamingu však budou stanoveny podmínky dosažení minimálního pokrytí. Žadatel bude moci o národní roaming žádat poté, co pokryje alespoň deset procent obyvatelstva sítěmi 5G, a pokrytí vlastní sítí bude muset dále zvyšovat.

Novinkou je vyčlenění bloku 40 MHz spektra v pásmu 3 400–3 600 MHz mimo aukci pro podporu Průmyslu 4.0. ČTÚ je bude přidělovat formou individuálních oprávnění pro průmyslové aplikace, například pro řízení výroby v rámci průmyslových areálů. Inspirací pro toto řešení je podobný přístup v Německu.

Aukce se podle dřívějších vyjádření pravděpodobně zúčastní stávající mobilní operátoři O2, T-Mobile a Vodafone, zájem deklarovala i firma Nordic Telecom.

Reklama

Doporučované