Hlavní obsah

Čtvrt miliardy a čtyři roky vězení. Vysoký státní úředník musí platit obří náhradu škody

Čtvrt miliardy a čtyři roky vězení. Někdejší ředitel strategické společnosti Čepro Tomáš Kadlec musí platit obří náhradu škody.Video: SNTV

 

Reklama

Odvolací soud potvrdil trest pro bývalého zpravodajského důstojníka a exšéfa společnosti Čepro Tomáše Kadlece. Pravomocný rozsudek padl deset let poté, co jej policie obvinila z rozsáhlých machinací, jichž se dopustil v čele strategické státní firmy.

Článek

Svého času patřil Tomáš Kadlec k nejmocnějším a nejlépe informovaným lidem v republice. Nyní ho čeká čtyřleté vězení a osobní bankrot.

Odvolací soud ve čtvrtek potvrdil, že se někdejší šéf strategické společnosti Čepro dopustil čtyřnásobného porušení povinností při správě majetku státního distributora paliv a musí Čepru uhradit škodu 260 milionů korun s úroky.

Soudy obžalobu řešily od roku 2010.

„Tomáš Kadlec byl svého času nesmírně vlivná figura. Mimo jiné proto, že coby důstojník civilní kontrarozvědky BIS pracoval na ochraně ekonomických zájmů a rozkrýval polistopadové převody majetku. Většinu novodobých miliardářů měl tedy v devadesátých letech pod drobnohledem,“ připomíná investigativní novinářka Sabina Slonková, šéfredaktorka deníku Neovlivní.cz. „Díky svému přátelství s pozdějším premiérem a sociálním demokratem Stanislavem Grossem se z BIS vyšvihl nejprve do čela Národního bezpečnostního úřadu. Po vynuceném odchodu jej Gross umístil do čela státní strategické firmy Čepro, která vždy platila za firmu úzce spojenou s politiky a lobbisty.”

V čele společnosti, která spravuje státní hmotné rezervy, uzavíral podle soudu se spřízněnými byznysmeny smlouvy, které byly pro stát silně nevýhodné.

Novináři některé neprůhledné transakce popisovali už kolem roku 2005. Ovšem vyšetřování se rozběhlo až o pár let později. „Kadlec měl politické krytí. Odclonili od něj několik kauz. A například ho nijak neohrozily ani jeho vazby na skupinu mafiánského kmotra Františka Mrázka,“ připomíná Slonková. „Kadlecův příběh je varováním pro všechny, kdo si myslí, že přátelství s politiky jim zajistí nadosmrti beztrestnost. Stačí, aby se změnily poměry.“

Případ je podle ní unikátní: „Tak zaprvé: nebývá časté, aby justice trestala machinace velkého rozsahu ve státních firmách. Náhrada škody ve výši více než čtvrt miliardy je navíc v tuzemských poměrech u zaměstnanců státních společností rekordní,“ vypočítává Slonková. „A do třetice: v rámci příběhu byl v roce 2008 odposlouchávaný a sledovaný miliardář a dnešní premiér Andrej Babiš.“

Další podrobnosti v rozhovoru se Sabinou Slonkovou v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované