Hlavní obsah

Čtvrtinu zaměstnanců skupiny Smartwings čeká výpověď

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

Letecká skupina Smartwings Group, jejíž součástí jsou firmy Smartwings a České aerolinie, v pondělí oznámila Úřadu práce ČR záměr hromadného propouštění.

Článek

Společnost k tomuto kroku musela přistoupit kvůli špatné situaci v leteckém průmyslu způsobené koronavirem. Redukce počtu zaměstnanců by se mohla dotknout až 600 zaměstnanců skupiny Smartwings Group.

Podle vyjádření firmy má jít o profese napříč provozem. Vyhazov se nevyhne pilotům, stevardům, provozním ani administrativním pracovníkům neleteckého provozu.

„Čeká nás nejobtížnější období za dobu naší existence. Abychom společnost zachránili, musíme přistoupit k realizaci bolestných, ale nevyhnutelných opatření. Odvětví letecké přepravy čelí největší krizi v historii letectví a naší povinností je udělat vše pro to, aby se skupina Smartwings udržela na trhu a mohla tak zajistit zaměstnání a perspektivu co možná největšímu počtu našich zaměstnanců,“ říká Jiří Šimáně, předseda představenstva Smartwings.

Rozhodnutí o první organizační změně bylo v pondělí projednáno se zástupci odborových organizací a týká se 29 zaměstnanců. K ukončení pracovních poměrů nadbytečných zaměstnanců v rámci hromadného propouštění by mělo dojít postupně od července 2020 do února 2021, uvedla mluvčí skupiny Vladimíra Dufková.

České aerolinie a Smartwings současně umožní zaměstnancům, kterých se organizační změna dotýká, přejít na tzv. neplacené volno na dobu do jednoho roku. Propouštění proběhne v souladu se zákoníkem práce.

Důvodem redukce pracovních míst je bezprecedentní situace v letecké dopravě v důsledku šíření nemoci covid-19, která znamená dramatický propad v příjmech skupiny Smartwings Group a vynucené snížení počtu letadel. Ke stejnému kroku byly nuceny přistoupit i další letecké společnosti, například Lufthansa se chystá propustit 22 tisíc svých zaměstnanců.

Zástupci Smartwings uvedli, že k záchraně společnosti bude nutné do firmy vložit kolem dvou miliard korun. Skupina už několik týdnů jedná se státem o pomoci, vládu žádala o poskytnutí státní garance za komerční úvěr v hodnotě kolem 800 milionů korun. Dnes vláda rozhodla, že velkým dopravním firmám včetně Smartwings umožní žádat o garance z podpůrného programu COVID Plus.

Reklama

Doporučované