Hlavní obsah

Niedermayer: Babiš vybral s vakcínami špatnou taktiku. Bude to mít důsledky

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byl europoslanec Luděk Niedermayer.

Reklama

Článek

Český premiér Andrej Babiš má za sebou evropský debakl v jednání o vakcínách a ve stejnou chvíli se mění šéf rezortu zdravotnictví. Co to vypovídá o české vládě?

Hostem Ptám se já byl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

To, že má Česká republika za rok už čtvrtého ministra zdravotnictví, je podle europoslance důkazem, jak Andrej Babiš vládne. „Koronavirová krize, která zasáhla naši zemi nejhůře v Evropě a jako jednu z nejhůře na světě, ukazuje, kam tento způsob vládnutí vede,“ řekl v rozhovoru.

Niedermayer doufá, že debaty nad tím, jestli nový ministr otevře cestu k očkování ruskou vakcínou Sputnik V, jsou mylné. Podle něj by to významně ovlivnilo důvěru v očkování. Co je podle něj ale šokující, je tvrzení premiéra Babiše, že Unie svým jednáním Česko k nákupu Sputniku V tlačí. „Ukazuje se, že většina jeho výroků je nepravdivých. Nikdo nás k ničemu netlačí, premiér Babiš přijal špatnou taktiku v rozhodování, a nejenom že dosáhl špatného výsledku, ale i ten politický dojem a důsledky nejsou zanedbatelné,“ vysvětlil europoslanec za TOP 09.

Premiér Babiš byl kritizován, že kvůli nezdařenému unijnímu vyjednávání připravil Českou republiku o několik desítek tisíc vakcín. Spolu s Rakouskem a Slovinskem totiž nesouhlasil se solidárním příspěvkem vybraným zemím. Právě tyto dvě země společně s Maďarskem následně Česku slíbily dávky zaslat. A podle Babiše díky tomu Česko nakonec získá o 10 tisíc více vakcín než na základě vyjednávání v Unii.

Co říká europoslanec na kritiku EU, že s vakcínami zaspala a liší se rychlost očkování v jednotlivých zemích? „Musíme pochopit, kdo za to nese vinu. Země se rozhodly, že budou velmi netransparentní, aby chránily premiéry, jako je Andrej Babiš, za to, že při vyjednávání udělali hrubou chybu. Některé země se rozhodly na objednávkách vakcín ušetřit. Aby byla EU schopna nakoupit počet vakcín, které nám firmy nabízely, musely jiné země slíbit, že zaplatí mnohonásobně víc vakcín, než jim odpovídalo. Potom z hlediska logiky dělení ty země dostávají dávky rychleji,“ vysvětlil Niedermayer.

Europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB se vyjádřil i ke zjištění NKÚ, že téměř polovina loňského nárůstu výdajů státního rozpočtu nesouvisela s protiepidemickými opatřeními. „S tím závěrem souhlasím. Nyní se musíme podívat dopředu. Bez změny nastavení státního rozpočtu se to s námi potáhne dál,“ řekl v Ptám se já europoslanec Luděk Niedermayer s tím, že bez opětovného zvýšení daní to Česko nezvládne.

Za jakých podmínek by měly unijní státy přijmout Sputnik V? A jak vnímají situaci v Česku v Evropě?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované