Hlavní obsah

Superministr Havlíček přebral dopravu. Kremlík náměstkem nebude, řekl Babiš

Ministr Karel Havlíček přebral ministerstvo dopravy.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vicepremiér a současný ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se v pátek ujal funkce ministra dopravy. Úřad pod jeho vedením čekají zásadní změny – změní se organizační struktura a skončí všichni současní náměstci.

Článek

Havlíček povede resorty dopravy a průmyslu současně, podle premiéra až do konce volebního období. „Nemám žádnou obavu o to, že by to pan ministr nezvládl,“ odmítl námitky, že Havlíček nebude stíhat řídit dvě ministerstva najednou.

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek řekl, že Havlíčkův odvolaný předchůdce Vladimír Kremlík se stane politickým náměstkem. Informaci ve čtvrtek večer zveřejnila média z Babišovi skupiny Agrofert. V materiálu byly i premiérovy citace.

„Odvolaný ministr dopravy Vladimír Kremlík si pohorší jen o stupínek. Na ministerstvu dopravy zůstane nakonec jako politický náměstek. Ve čtvrtek to MF DNES potvrdil premiér Andrej Babiš, který je na návštěvě Izraele,“ uvedl server iDnes.

Autoři Petr Kolář a Jakub Pokorný v článku výslovně napsali tuto premiérovu citaci: „Ano, dohodli jsme se, že tam zůstane v pozici náměstka. Bude panu Havlíčkovi pomáhat v některých věcech, například majetkových, uvedl Babiš“.

Už v pátek ráno ale Andrej Babiš vše popřel. „Pan Kremlík nebude náměstek ani politický náměstek. Nebyla to moje citace,“ řekl předseda vlády s tím, že ANO politické náměstky neuznává.

Zda bude Kremlík na ministerstvu působit v jiné roli, například jako poradce, zatím není jasné. Havlíček to s ním teprve bude řešit. Premiér zároveň popřel, že by chtěl ministerstva sloučit, jak v tomto týdnu připustil. „Není to v plánu, není to ani možné. Bylo to vytržené z kontextu,“ řekl.

Babiš rozhodl o odvolání Kremlíka v pondělí, podle něj manažersky nezvládl situaci kolem zakázky na IT systém k elektronickým dálničním známkám. Dodavatelem a provozovatelem systému měla být za 401 milionů korun společnost Asseco Central Europe.

Zakázka však byla terčem kritiky z řad IT odborníků, opozice i Babiše. Vadilo jim, že Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) firmu vybral bez otevřeného výběrového řízení, projekt byl podle nich navíc předražený.

Havlíček potvrdil, že zakázka bude zrušena, aniž by to pro stát znamenalo nějaké finanční náklady. „Bude neprodleně vypsána nová zakázka. Nemůžeme dopustit to, aby to od příštího roku nebylo,“ dodal Havlíček s tím, že zakázka bude zjednodušená.

Havlíček také uvedl, že hodlá změnit organizační strukturu celého ministerstva. „Vypíšou se výběrová řízení na všechny náměstky. Stávající budou mít šanci se přihlásit do výběrového řízení. Toto nastane v následujících týdnech,“ uvedl nový ministr.

Chce také posílit kontrolní mechanismy. „Budu chtít vidět do každé veřejné zakázky, ať už stávající, nebo té, která končí, nebo která se chystá. Soustředíme se i na takzvané podlimitní zakázky,“ popsal Havlíček.

Očekává se, že se bude zabývat především otázkou dalšího působení ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyňka Hořelici. Havlíček se s ním chce ještě v pátek sejít.

Havlíček bude v pořadí devatenáctým ministrem dopravy samostatné České republiky. Odvolaný Kremlík byl ve funkci od konce loňského dubna, kdy nahradil odstoupivšího Dana Ťoka (za ANO).

Reklama

Doporučované