Hlavní obsah

Čtvrtý pokus o prodej Krejčířovy vily. Už je levnější než panelákový byt

Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Exekutoři se znovu pokusí prodat slavnou vilu uprchlíka Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy. Přepočítáno na metry čtvereční vyjde vila případného kupce levněji než panelákový byt v Praze.

Článek

Odhadní cena Krejčířovy vily podle znaleckého posudku je něco málo přes devadesát sedm milionů korun. Už dříve se ji pokoušeli prodat za dvě třetiny této ceny, tedy pětašedesát milionů. Když za tuto cenu slavnou nemovitost nikdo nechtěl, klesla vyvolávací cena pro exekuční dražbu na polovinu odhadní ceny, tedy na čtyřicet osm a půl milionu.

Vila je velmi rozsáhlá. Obklopuje ji mnoho podzemích prostor postavených v podstatě pod celou zahradou. Kromě garáží pro šest aut je tu také třeba podzemní bazén, podzemní kurt na squash, klub s diskotékou a podobně.

Dohromady mají prostory vily a na ni navazujících nemovitostí podlahovou plochu tisíc čtyři sta metrů čtverečních. Vyvolávací cena tak odpovídá necelým pětatřiceti tisícům korun za metr čtvereční.

Pro srovnání: průměrný panelákový byt se letos v prvním čtvrtletí v Praze podle Deloitte Real Indexu prodával za 61 100 korun na metr. Byt v pražském cihlovém domě stál průměrně 78 300 korun za čtvereční metr.

Raritou je v současných tržních podmínkách dynamika ceny vily. Zatímco celkově rezidenční nemovitosti za poslední dva až tři roky podražily o desítky procent, nabídková cena Krejčířovy vily naopak na polovinu spadla.

Že o Krejčířovu vilu nebude velký zájem a její cena bude klesat, předvídali i soudní znalci, kteří počítali její hodnotu. Ve znaleckém posudku uvedli řadu nevýhod, které podle nich vila má.

Počítali mezi ně mimo jiné i dispozice, které odpovídají požadavkům a vkusu majitele vily, tedy Radovana Krejčíře. Velkou nevýhodou je také fakt, že vila stojí v kopci. Mezi jejími jednotlivými částmi jsou velké výškové rozdíly. Velké množství podzemních prostor je také podle znalců náchylné k nejrůznějším závadám. Vila vyžaduje stálou a nákladnou péči.

Elektronická dražba vily se má uskutečnit v polovině října. Půjde už o čtvrtý pokus vilu prodat. Ten první byl zablokován Krejčířovými příbuznými, následný pokus za odhadní cenu nevyšel - nikdo se nepřihlásil. To samé se opakovalo, když se v minulosti vila dražila za dvoutřetinovou i poloviční cenu.

Nyní se tedy bude jednat o druhý pokus za již jednou neúspěšnou cenu. Níž už cena klesnout nemůže, protože dražba byla nařízena ještě za starých pravidel, která nedovolují snížit vyvolávací cenu pod polovinu té odhadní.

Reklama

Související témata:

Doporučované