Hlavní obsah

Čtyřem platanům se na Dominikánském náměstí nedaří, první už odumřel

Foto: https://twitter.com/nahodny_chodec

Ilustrační foto.

Reklama

Čtyřem platanům, které na Dominikánském náměstí v Brně před dvěma lety vysázela Veřejná zeleň města Brna, se nedaří. Jeden kvůli sazenici, která měla nekvalitně zapěstovaný kořenový systém, odumřel a nahradil ho nový.

Článek

„Tři další odumírají. Nákup čtyř platanů vyšel na zhruba 25.000 korun, mnohonásobně dražší je ale jejich údržba,“ řekla Alexandra Koutná z veřejné zeleně.

„Chřadnutí se začalo projevovat barevnými změnami na listech, černými ohraničenými skvrnami, bílým povlakem a seschnutím celého listu. Nejhůře postižený strom odumřel zcela, další dva se během vegetace znovu nově olistily, poslední strom měl popsané projevy pouze lokální,“ sdělila Koutná.

Odborníci vyloučili, že by možnou příčinou odumírání stromů bylo napadení jejich nadzemní části patogenem, nedostatek vláhy nebo špatné složení substrátu. Při vydobývání balu ze země zjistili, že sazenice měla při výsadbě nekvalitně zapěstovaný kořenový systém. „Poměrně silné kořeny byly přerušeny zřejmě při školkování. Strom této velikosti má být ve školce několikrát přesazen, tady byl ale pouze maximálně dvakrát. Kořenový systém neměl dostatek jemných absorpčních kořenů, velké rány byly infikovány patogenními organismy a s přispěním dalších stresujících faktorů, jako je vliv přímého slunečního záření v letních měsících nebo sálání tepla z okolní zadlážděné plochy, se nedokázal ujmout,“ dodala Koutná.

Zahradníci na náměstí místo mrtvého platanu vysadili nový, ale o něco menší, kterému by se mělo dařit lépe. Zároveň jen zapěstovali jiným způsobem, v takzvaných airportech, které podněcují tvorbu silnějších a zdravějších kořenů. Zbývající stromy budou sledovat. Jestli se jejich stav zlepšil, zjistí na jaře.

Spolu se čtyřmi platany přibylo před dvěma lety na náměstí po jeho rekonstrukci dalších 20 stromů, a to sakury jírovce.

Reklama

Související témata:

Doporučované