Hlavní obsah

Čtyři brněnské křižovatky budou mít od října modernější semafory

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Představitelé města nechají v říjnu na čtyřech křižovatkách v Brně vyměnit staré semafory za modernější. Součástí výměny bude vždy i vypnutí světelné signalizace.

Článek

Nové semafory budou dávat přednost městské hromadné dopravě, pro řidiče budou viditelnější. Jako první se 5. října na týden zhasne semafor na křižovatce Provazníkova-Merhautova.

Následovat bude křižovatka Úzká-Uhelná od 12. do 18. října, která se měla původně vypnout až o týden později. 20. října nebudou svítit semafory na křižovatce Táborská-Gajdošova. Od 26. do 28 října řidiči pojedou podle dopravního značení na křižovatce Provazníkova-Jugoslávská.

Lepší viditelnost světelné signalizace zajistí nízkoenergetická LED zařízení, která nahradí staré žárovkové zdroje. „Bude navíc schopně reagovat na aktuální světelné podmínky, a upravovat tak intenzitu svícení. S pracemi se pojí i menší omezení na silnicích, protože práce zahrnují výměnu inženýrských sítí a sloupů. Tato omezení uvedenému termínu vypnutí vždy několik týdnů předcházejí a dalších několik týdnů po něm přetrvávají,“ dodala Radka Loukotová z magistrátu.

Například na křižovatce Úzká-Uhelná začala rekonstrukce v úterý. Potrvá až do druhého listopadu. Projekt modernizace semaforů zahrnuje desítky dalších míst v Brně. Náklady dohromady činí téměř 53 milionů korun bez daně.

Reklama

Související témata:

Doporučované