Hlavní obsah

Čtyři desítky lidí na filmovém festivalu skončily v nemocnici, nakazili se u stánku s občerstvením

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Téměř čtyři desítky lidí ošetřili o víkendu lékaři Karlovarské krajské nemocnice. Nakazili se ve stánku s občerstvením na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, propukly u nich zažívací potíže zahrnující především průjmy a zvracení. Všechny lékaři ošetřili ambulantně.

Článek

„Jednalo se o pracovníky firmy provozující stánky s občerstvením na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, návštěvníky tento problém nezasáhl,” informovala mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Michaela Zajíčková. Od neděle už nikdo lékaře nevyhledal. 

Co obtíže způsobilo, není v tuto chvíli jasné. Mluví se ale i o možnosti, že někdo napojil postižené stánky na vodu z řeky. „Situaci šetříme, zdroj nákazy není nyní známý. Probíhá epidemiologické šetření na infekčním oddělení v Karlovarské krajské nemocnici a zároveň probíhá státní zdravotní dozor ve stáncích s rychlým občerstvením, kde se snažíme ověřit způsob zásobování vodou těchto stánků,” sdělila Zajíčková.

Výsledky zatím nejsou k dispozici. A nedá se tedy ani předjímat, zda bude někdo potrestán. 

Podle vedoucího produkce KVIFF Petra Lintimera měly potíže tři stánky, které se nacházejí napravo od hotelu Thermal. Všechny stánky dnes byly ale v provozu běžným způsobem. 

Hlavní nápor nemocných zaznamenala karlovarská nemocnice v noci ze soboty na neděli. „Pro pracovníky oddělení emergency to bylo velmi náročné, téměř čtyři desítky lidí přijali během několika hodin,” popsal Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice. Nemocnice musela využít i přenosných lůžek. 

Podle Podrackého trpěli nakažení průjmy a zvracením. „Dostali medikaci a také infuze, abychom doplnili ztracené tekutiny, a postupně byli propuštěni do domácího ošetření. Nikdo v nemocnici nemusel být hospitalizován,” uvedl Vladislav Podracký.  

Karlovarský filmový festival je pro nemocnici podle něj vždy zátěžovým testem, každoročně tu ošetří desítky návštěvníků. „V tomto rozsahu se ale jedná o ojedinělou záležitost,” netají se Vladislav Podracký. 

„Spolu s oslavou Nového roku je toto období nejnáročnější. Přijali jsme už i první pacienty s intoxikací alkoholem. Ve dvou případech šlo o pacienty ve věku 15 let ve velmi těžkém stavu,” konstatoval Podracký a dodal, že lékaři pravidelně musí ošetřit i drobná poranění způsobená pádem či v šarvátkách. 

Reklama

Doporučované