Hlavní obsah

Čtyři muži z mexického kartelu vtrhli do baru a začali střílet nedaleko hotelů pro turisty

V roce 2018 se ve státě Quintana Roo stalo 774 vražd.Video: Šimon Felenda

 

Reklama

Členové mexického drogového kartelu zastřelili pět lidí poblíž oblíbeného turistického resortu ve státě Quintana Roo.

Článek

Ve známém letovisku Cancún ležícím v mexickém státě Quintana Roo proběhla v sobotu přestřelka mezi drogovými gangy. Odehrála se pouhých několik kilometrů od turistického resortu. Pachatelé zavraždili 5 lidí a 5 zranili. Informaci přinesl britský Guardian.

Místní vyšetřovatelé řekli, že sobotní incident se odehrál v klubu La Kuka na hlavní promenádě v centrálním Cancúnu. Podle vyšetřovatelů čtyři muži s dlouhými a ručními zbraněmi vstoupili do baru a začali střílet.

Jako jednu z příčin střelby úřady uvádí přesun kartelu Jalisco New Generation do oblasti Quintana Roo. Kartel by se podobnými praktikami měl pokoušet upevnit pozici ve státě.

Nejedná se zdaleka o první incident tohoto druhu. Stát Quintana Roo, který leží na poloostrově Yucatán, zaznamenal loni 774 vražd, oproti 359 v roce 2017. V lednu zemřelo například v Cancúnu po hádce mezi pouličními prodejci drog sedm lidí. V srpnu zde policie během jediného dne našla osm těl pohozených na ulicích.

I mexický národní statistický úřad INEGI zaznamenal v roce 2017 rekordní počet vražd. Podle něj kriminalisté zaevidovali 31 174 případů, respektive 25 vražd na 100 tisíc obyvatel. K tvorbě statistiky však použil jinou metodologii. Čísla za rok 2018 se tento úřad teprve chystá zveřejnit.

Některým mexickým státům sužovaným násilím se navzdory celkovému vzestupnému trendu podařilo počty vražd snížit. Ve státě Baja California Sur, kde se nachází populární letovisko Los Cabos, loni klesl počet vražd na 244 z 610 v roce 2017. Stát Veracruz ležící na pobřeží Mexického zálivu zredukoval počet mrtvých o 20 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované