Hlavní obsah

Čtyři nemovitosti pod plombou. Vyšetřovatelé zajistili majetek hlavní postavě korupční kauzy v Brně

Foto: Profimedia.cz

Politik Jiří Švachula je nyní ve vazbě.

Reklama

Podle zjištění Seznam Zpráv je policejní plomba na čtyřech nemovitostech, které patří dnes už bývalému politikovi ANO Jiřímu Švachulovi.

Článek

Jiřímu Švachulovi, hlavní postavě korupční kauzy na radnici Brna-střed, zajistili vyšetřovatelé majetek. Seznam Zprávy zjistily, že policejní plomba je nyní na čtyřech jeho nemovitostech.

Prvním je byt v centru Brna, kde také detektivové před několika dny zasahovali. Zaplombovaná je i garáž, chata se zahradou ve vesnici nedaleko jihomoravské metropole a další nemovitost u zámku v Čejkovicích na Hodonínsku.

Majetek Jiřího Švachuly zajistilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje.

Žalobce Petr Šereda nechtěl komentovat důvody, proč k tomu vyšetřovatelé přistoupili. „To nemohu komentovat,“ řekl Seznam Zprávám Šereda. Advokátka Světlana Žabenská, která Švachulu zastupuje, na dotazy redakce neodpověděla.

O co se zajímala policie při zásahu v Brně? Video: Seznam Zprávy

K zajištění majetku došlo poté, co soud politika poslal do vazby. Následně byl odvolán z postu radního v Brně-střed. Po tlaku špiček hnutí ANO v čele s premiérem Andrejem Babišem navíc Švachula skončil také v dozorčí radě státní firmy ČD Cargo. A vyloučen byl i z Babišova hnutí.

Vedle Švachuly čelí v této kauze stíhání dalších osm lidí. Policie je obvinila z účasti na organizované zločinecké skupině, sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

Jméno Švachuly se objevuje i ve druhé větvi případu. Policie tvrdí, že mimo jiné zprostředkoval schůzku v brněnském hotelu Voroněž mezi šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem a předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem.

Při tomto jednání měl Faltýnek řešit s Rafajem další kroky v zakázce na mýtný systém, který v Česku roky zajišťovala firma Kapsch. V této větvi případu zatím nikdo obviněn nebyl.

Reklama

Doporučované