Hlavní obsah

Čtyři Palestinci zemřeli při demonstracích v Pásmu Gazy, desítky dalších jsou zraněny. Protestovali proti Trumpovu rozhodnutí o Jeruzalému

Při pátečních protestech Palestinců zemřeli čtyři lidéVideo: AP

 

Reklama

Palestinci znovu protestovali proti Trumpovu prohlášení, v němž uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele. Nepokoje za sebou nechaly čtyři mrtvé, další desítky Palestinců utrpěly zranění. Na straně Izraelců byl postřelen jeden policista.

Článek

Palestinští demonstranti se v pátek opět střetli s izraelskou policií na Západním břehu Jordánu a na hranicích Pásma Gazy s Izraelem. Při násilnostech zemřeli čtyři Palestinci, zranění utrpěly další desítky z nich a nejméně jeden izraelský policista. Protesty vypukly po poledních muslimských modlitbách a důvodem bylo stejně jako před týdnem prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, v němž uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Palestinští demonstranti na policisty v Pásmu Gazy i na Západním břehu Jordánu ve městě Ramalláh házeli kameny a zápalné lahve. Policie rozháněla dav slzným plynem. V Ramalláhu policie zneškodnila útočníka, který lehce zranil nožem policistu. Palestinec na sobě měl zařízení, které vypadalo jako výbušnina. Podle deníku The Times of Israel ale dosud není jasné, zda se nejednalo o atrapu. Útočníka odvezli záchranáři, jeho zdravotní stav není znám.

Palestinské radikální hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy, vyhlásilo na pátek znovu den hněvu. Totéž učinilo kvůli Trumpově rozhodnutí už před týdnem, kdy se konaly protesty na palestinských územích i v řadě muslimských zemí světa.

Několik tisíc lidí protestovalo v pátek také v hlavním městě Jordánska Ammánu. Pochod začal v centru města u mešity po modlitbách. Lidé mávali palestinskými vlajkami a volali „Jeruzalém je náš”. Demonstranti se shromáždili i před americkou ambasádou v Ammánu.

Trump svým nedávným prohlášením o Jeruzalému popudil muslimský svět. Za ohrožení bezpečnosti v regionu ho kritizovala i řada západních zemí včetně Evropské unie. Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu, neboť ho obě strany považují za své hlavní město.

Reklama

Doporučované