Hlavní obsah

Čtyři pětiny Čechů jsou proti plnění evropských kvót na přijímání migrantů

Čtyři pětiny Čechů se staví proti migračním kvótámVideo: AP

 

Reklama

Říjnový průzkum odhalil, že osmdesát procent Čechů je proti plnění migračních kvót. Podobné výsledky zaznamenali i v Polsku a na Slovensku.

Článek

Čtyři pětiny Čechů se staví proti tomu, aby Česko přistoupilo k plnění migračních kvót, podle nichž by země měla přijmout část úspěšných žadatelů o azyl v Evropské unii. Odpověď ne v průzkumu uvedlo 55 procent respondentů, spíše proti bylo 25 procent. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který v říjnu před sněmovními volbami provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Pro plnění kvót se vyslovilo jedenáct procent dotázaných.

Hrozba ztráty peněz z evropských fondů kvůli nepřijetí uprchlíků nemá na postoj občanů velký vliv, uvedlo CVVM. Proti přijetí muslimských uprchlíků se vyslovilo 81 procent Čechů. Na Slovensku bylo proti 82 procent dotázaných a v Polsku 74 procent.

Odpor k plnění kvót mírně klesá se zlepšující se životní úrovní a je vyšší u levicových voličů. Naopak vyšší podíl souhlasu s kvótami se objevuje mezi lidmi, kteří se řadí do pravého středu.

Babiš po prvním jednání vlády oznámil jména zástupců a migrační taktiku pro Brusel

O řešení migrační krize se ve čtvrtek večer bude hovořit v Bruselu na neformální schůzce v rámci dvoudenního prosincového summitu EU. Svou ochotu pomoci v migrační krizi jinak než přebíráním žadatelů o azyl chtějí Česko a ostatní země Visegrádské skupiny (Slovensko, Polsko a Maďarsko) demonstrovat na společném jednání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a italským premiérem Paolem Gentilonim.

Od posledního šetření CVVM z letošního dubna výrazně vzrostl podíl Čechů, kteří zcela odmítají přijetí uprchlíků ze zemí postižených válečným konfliktem. V říjnu bylo proti přijímání 69 procent, což je nové maximum, v dubnu byly proti tři pětiny dotázaných. S dočasným přijetím uprchlíků souhlasí čtvrtina lidí, což je nejnižší úroveň od začátku zjišťování. Podobný postoj zastávají i Slováci. Poláci jsou vstřícnější, proti je 63 procent lidí a pro dočasné přijetí 29 procent.

Občané vnímají uprchlíky jako výraznou bezpečnostní hrozbu zejména pro Evropu (88 procent), hrozbu pro svět představují podle 78 procent lidí a hrozbu pro Česko podle 76 procent dotázaných. O aktuální vývoj kolem uprchlíků se zajímá 56 procent respondentů, podobný zájem mají o dění kolem Islámského státu.

Máme zůstat v Evropě a přijímat „diktát” Unie? V Duelu diskutují Marek Ženíšek z TOP 09 a Petr Robejšek za Realisty.

Reklama

Související témata:

Doporučované