Hlavní obsah

Čtyři roky neviděli sněhové vločky, nyní se Australané potýkají s ledovou vichřicí

V Austrálii napadl sníh.Video: Filip Kalčák, AP, Reuters

 

Reklama

Po rekordních vedrech se východní Austrálie potýká s přívalem sněhu. Sněhové vločky tamní obyvatelé viděli naposledy v roce 2015.

Článek

Austrálii, zemi, která leží v subtropickém pásu, zasáhla sněhová vichřice. S nepříznivým počasím se nejvíce potýkají Queensland a Nový Jižní Wales, východní spolkové státy Austrálie. Tamní obyvatele po čtyřech letech zaskočil sníh, napadlo ho až pět centimetrů. Informoval o tom web britského deníku Independent.

Kalamita způsobila zpoždění vlaků a sérii dopravních nehod. Silný vítr lámal stromy, místy dosahoval rychlosti až 130 kilometrů za hodinu. Úřady lidem doporučily, aby nevycházeli ze svých domů a nechali vánici přejít, napsala BBC. Někteří Australané, zejména děti, byli ale sněhovou nadílkou potěšeni.

„V Queenslandu máme sníh. Je to tak, v Queenslandu,“ napsal o situaci na východě Austrálie jeden z twitterových uživatelů. „Mimochodem, to je jako kdyby sněžilo na Floridě,“ doplnil jiný.

Za ledové počasí může podle meteorologů silná studená fronta, která se táhne východní Austrálií a přináší chladný vzduch a rozsáhlé deště. Ještě před čtyřmi dny australští meteorologové předpovídali, že zima, která v Austrálii začíná v červnu, bude teplotně nadprůměrná a srážkově podprůměrná.

Austrálie se letos potýkala s teplotně rekordním létem. Zemi sužovalo sucho, záplavy a lesní požáry.

Reklama

Související témata:

Doporučované