Hlavní obsah

Čtyři scénáře, co bude s bankovním obchodem dekády

Foto: Profimedia.cz

O Moneta Money Bank se stále hraje vysoká hra.

Reklama

Skupina PPF nevzdává své úsilí o ovládnutí tuzemské Moneta Money Bank. Do konce roku pravděpodobně přijde s novou nabídkou.

Článek

Je to skoro evergreen české byznysové scény. Pokus o spojení Moneta Money Bank s finančními společnostmi ze skupiny PPF už dvakrát nevyšel, pořád je však živý.

Na konci minulého týdne londýnský aktivistický fond Petrus Advisers, který je podle svých slov druhým největším akcionářem Monety s necelými 10 procenty, uvedl, že jednal s PPF o odprodeji svého podílu, ale nedosáhl žádné dohody. Fond doslova uvedl, ať PPF přestane marnit jejich čas a prostředky.

Stále platí vize skupiny PPF vytvořit spojením Air Bank a středoevropských aktiv skupiny Home Credit s Monetou silnou tuzemskou banku s českým kapitálem.
Leoš Rousek, mluvčí PPF Group.

Skupina PPF se ostře ohradila a označila prohlášení Petrusu za „zavádějící“. Přinášíme několik scénářů, jak se vyhrocená situace kolem Moneta Money Bank, může dál vyvíjet.

Moneta v pátek zveřejnila výsledky za první tři čtvrtletí letošního roku, její čistý zisk stoupl meziročně o 51,2 procenta na 2,897 miliardy korun. Provozní výnosy banky očištěné o jednorázové vlivy vzrostly o 2,9 procenta na zhruba 8,2 miliardy korun. Za celý letošní rok Moneta očekává čistý zisk minimálně 3,6 miliardy. Svůj výhled tedy zlepšila.

1. Status quo

Moneta zůstane v rukou dosavadních akcionářů, kdy skupině PPF patří necelých 30 procent banky, Petrus Advisers podle svých slov vlastní necelých deset procent. Zbytek patří hlavně institucionálním fondům a drobných akcionářům a aktivním hráčem s 5,19 procenta je ještě finančník Pavel Tykač. Všichni budou spolupracovat a těžit z organického růstu banky. Tato varianta je málo pravděpodobná.

2. PPF získá podíl od Petrus

Skupina PPF má eminentní zájem na tom, aby se obchod dotáhl do konce. Jednak je to ještě jistá pieta za Petrem Kellnerem, který ho prosazoval, ale také dává byznysově smysl vytvořit silného hráče na trhu se spotřebitelskými úvěry, jež jsou velmi profitabilní.

„Stále platí vize skupiny PPF vytvořit spojením Air Bank a středoevropských aktiv skupiny Home Credit s Monetou silnou tuzemskou banku s českým kapitálem. Na realizaci tohoto plánu, který získal na poslední valné hromadě podporu většiny akcionářů Monety, dál v PPF pracujeme,“ uvedl pro SZ Byznys mluvčí skupiny PPF Leoš Rousek.

Petrus Advisers je klíčový akcionář, jehož přičiněním se na valné hromadě Monety před prázdninami nepodařilo skupině PPF schválit druhý, klíčový bod transakce: navýšení základního kapitálu Monety.

Od léta skupina PPF s fondem Petrus jednala o tom, za jakých podmínek by fond transakci podpořil. Jednání vedl v PPF úzký tým kolem právníka Tomáše Brzobohatého a navzdory tomu, že se dohoda neuskutečnila, byla jednání konstruktivní.

Podle informací SZ Byznys skupina PPF fondu dokonce nabídla adekvátní cenu přes 90 korun za akcii. Mezitím však akcie Monety této ceny dosáhly na burze, takže Petrus nyní požaduje vyšší prémii. To se PPF nelíbí, ale fond se hájí, že výhled ziskovosti banky je lepší a pokud nenastane nějaký bankovní armagedon, je pravděpodobné, že cena akcie bude růst dál. V bance je navíc zadržená dividenda, která se v pandemickém roce nevyplácela.

Nicméně pokud by PPF Group od Petrusu podíl necelých 10 procent odkoupila, a získala tak sílu, aby prosadila spojení se svými finančními aktivy (českým a slovenským Home Creditem, Air Bank a Benxy), musela by si oproti původním plánům připravit víc peněz.

„Pokud by PPF zaplatila Petrusu za akcie výraznou prémii nad aktuální tržní cenou, například 95 korun, musela by tuto částku nabídnout i ostatním akcionářům v rámci povinné nabídky na převzetí,“ říká analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Jedním z kritérií pro stanovení ceny v rámci povinné nabídky je totiž poslední částka, za kterou majoritní akcionář nabyl významný podíl. Pokud by tato hodnota převyšovala šestiměsíční kurzový průměr, byla by rozhodujícím kritériem pro určení ceny. Z toho vyplývá, že by se PPF v takovém případě ovládnutí Moneta Money Bank citelně prodražilo.

V původních dvou neschválených transakcích přitom PPF chtěla akcionářům Monety své finanční firmy prodat s poměrně vysokou cenovou prémií, která u Air Bank dosahovala 2,5násobku účetní hodnoty. Banky v Evropě ani v Česku se přitom za tyto hodnoty neobchodovaly.

V tomto scénáři by PPF mohla k Monetě připojit své finanční firmy až po povinné nabídce, což se jí přirozeně nemusí líbit. Prodávala by je fakticky sama sobě.

3. PPF ovládne valnou hromadu

Moneta Money Bank zatím neoznámila konání valné hromady. Možná je to signál, že se přece jen nějaké „oslazení“ nabídky chystá.

Akcionáři na červnové mimořádné valné hromadě Moneta Money Bank sice souhlasili s nabytím akcií Air Bank a českého a slovenského Home Creditu ze skupiny PPF (pro transakci hlasovalo 61,89 procenta akcionářů), neprošlo ale navýšení základního kapitálu Monety, kdy bylo potřeba souhlasu tří čtvrtin akcionářů, a třetí největší banka podle počtu klientů tak nevznikla.

Od té doby se však situace změnila. Velký zájem na vytvoření české banky má například majitel energetické skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač. V rozhovoru pro SZ Byznys uvedl, že by svůj podíl 5,19 procenta rád navýšil „až ke dvaceti procentům“.

Tykačovým motivem je vznik „silné české banky, která má financovat silný český průmysl“, a s transakcí PPF/Moneta podle něho nesouvisí. Na otázku, zda by hlasoval pro spojení se skupinou Air Bank, odpověděl: „Asi ano. Pokud by to jenom trochu dávalo smysl, tak ano. Mně se idea spojení s Air Bank líbí, samozřejmě by záleželo na konkrétních podmínkách.“

Tato varianta – v kombinaci se zatraktivněním nabídky – může nakonec zvítězit. Vytvořit českou banku chce i šéf Monety Tomáš Spurný. Navíc podle tuzemských bankéřů dává smysl konsolidovat tuzemský profitabilní trh spotřebitelských půjček.

4. PPF prodá

Skupina PPF však také může uznat, že situace je zablokovaná, a svůj téměř třicetiprocentní podíl prodat. Kupcem může být investor ze zahraničí nebo například některá z tuzemských bank. Dlouhodobě chce posílit na trhu například Komerční banka i další hráči. O Monetu měla dříve zájem Raiffeisenbank, která však už koupila Equa bank a kmen klientů ING.

Reklama

Doporučované