Hlavní obsah

Čtyři sta žáků, víc než sto pozitivních. Byly antigenní testy vadné?

Foto: David Neff

Ilustrační snímek.

Reklama

Zatímco na většině základních a středních škol pondělní testování odhalilo maximálně desítky pozitivních, na jedné novojičínské ZŠ muselo hned ráno domů přes sto žáků. Vyšly jim pozitivní antigenní testy.

Článek

V celém Olomouckém kraji v pondělí antigenní testování odhalilo 758 pozitivních případů. Jen ve 23tisícovém Novém Jičíně spadajícím do sousedního už Moravskoslezského kraje to bylo ale hned 113 případů.

„Z asi 2400 žáků základních škol bylo 113 pozitivních, ale máme podezření, že jedna zásilka antigenních testů nebyla úplně v pořádku, protože jedna ze škol hlásí vysoký záchyt,“ vysvětluje mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Podle informací Seznam Zpráv jde o Základní školu v Komenského ulici, kde vyšlo 102 pozitivních testů. To znamená, že každý čtvrtý žák školy musel hned v pondělí po testování domů. Ředitelka školy Svatava Hajdová je momentálně v pracovní neschopnosti, takže otázky k vysokému pozitivnímu záchytu nechtěla komentovat. Sdílnější nebyli ani její dva zástupci.

„Tyto informace vám určitě nebudu poskytovat,“ dodala zástupkyně ředitelky Alena Lowaková.

Falešně pozitivní? Třeba 40 procent

Realita je ale taková, že zhruba stovka žáků musí být v karanténě do doby, než jim případně vyjde negativní potvrzovací PCR test. Mohlo se ale stát, že značná část testů vyšla falešně pozitivně, jak naznačuje mluvčí Nového Jičína Machková.

Podobná situace se stala už při zářijovém testování. Zatímco školy hlásily většinou jen jednotky pozitivních testů, v rokycanské Základní škole Jižní Předměstí testy zahlásily 23 pozitivních. Po ověření pomocí PCR testů se ale zjistilo, že nakažený není ani jeden žák.

Pro srovnání: při prvním kole listopadového testování odhalily antigenní testy v okresech Přerov a Prostějov 237 pozitivních. Potvrdilo se ale jen zhruba 60 procent případů, tedy 143 pozitivních po PCR konfirmaci.

I kvůli případným falešným pozitivitám Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje zatím k žádným razantnějším opatřením v případě novojičínské základky nepřistoupila.

„Čekáme na konfirmační PCR testy u všech indikovaných, jimž vyšly pozitivní antigenní testy,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hygieniků Aleš Kotrla.

Další podobné záchyty antigenními testy, ať u falešně nebo skutečně pozitivních, se ale na školách mohou objevit naposledy v pondělí 15. listopadu. To je poslední termín plošného testování v Praze a dalších 22 okresech, kam spadá i Nový Jičín.

Reklama

Doporučované