Hlavní obsah

Čtyři stovky interaktivních exponátů i unikátní 3D planetárium. Plzeňská Techmania slaví deset let

Plzeňské Techmania Science Center za deset let existence navštívilo víc než 1,4 milionu lidí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na čtyři stovky interaktivních exponátů ve 13 expozicích se nacházejí v plzeňském Techmania Science Centru. To vzniklo přesně před deseti lety jako první v republice. Nachází se na ploše 12 tisíc metrů čtverečních, jeho součástí je i 3D planetárium. To bylo až do letošního října jediným u nás. „Za posledních deset let nás navštívilo víc než 1,4 milionu lidí,“ říká ředitel Techmanie Vlastimil Volák.

Článek

Ten byl před deseti lety vůbec prvním zaměstnancem. A vzpomíná si, že doufal od samého počátku v roční návštěvnost 70 tisíc lidí. „Problém byl v tom, že nám to nikdo nevěřil,“ líčí dnes s odstupem Volák. Cíl se podařilo splnit už v prvním roce, kdy výstavní plocha byla necelé tři tisíce metrů čtverečních. Dnes je to trojnásobek.

Rekonstrukce dvou objektů Techmanie a jejich vybavení stála na 700 milionů korun, většina pocházela z evropských peněz. Vlasitmil Volák vidí v desetileté historii dva hlavní milníky. Prvním bylo otevření 3D planetária v roce 2013, na jaře v roce 2014 se pak otevřela kompletně zrekonstruovaná a zpřístupněná hlavní budova. Tento moment se stal důležitým nejen kvůli výraznému navýšení výstavní plochy.

„Základem našeho science centra jsou interaktivní expozice. Když se nám podařilo zrekonstruovat celou budovu, část jsme mohli věnovat i dílnám. Od roku 2014 si tedy dokážeme vyrobit expozici kompletně od první myšlenky,“ říká Volák a dodává, že zpočátku se na samotnou výrobu musela najímat externí firma.

V současné době je v Techmanii na 400 interaktivních exponátů ve 13 expozicích. Celkem už tu bylo ale 28 expozic. Zájem o ně je i v zahraničí. „Je paradoxem, že v Evropě je zhlédlo víc lidí než v Techmanii,“ upozorňuje Vlastimil Volák. Centrum už půjčilo za úhradu své expozice do Německa, Finska či Polska. Část expozice Obnovitelné zdroje energie tvořila loni jedno patro českého pavilonu na Expu v Kazachstánu.

Expozice doplňují i laboratorní pokusy, dílny, workshopy či různé show. Odehrálo se jich už víc než 23 tisíc. „Jedna z našich nejoblíbenějších a nejstarších show je ta s tekutým dusíkem. Za deset let se ho spotřebovalo víc než 17 tisíc litrů,“ vypočítává Jan Štěpán z Techmanie.

Podle Voláka se tým Techmanie věnoval během prvních deseti let tomu, aby se o science centru lidé dozvěděli a začali do něj chodit. Zejména kvůli tomu, že začalo nabízet něco, co v regionu chybělo. „To se nám podařilo a nyní na to chceme navázat. Návštěvníci k nám chodí kvůli chytré zábavě. My se nyní chceme pokusit motivovat, aby si lidé cenili hodnoty vzdělání více než dnes,“ uzavírá Vlastimil Volák.

Reklama

Související témata:

Doporučované