Hlavní obsah

Čtyři tisíce umučených. Pomník v bývalém hlavním městě Konfederace připomíná zlynčované černochy

Pomník v alabamském Montgomery připomene oběti lynčování.Video: AP

 

Reklama

Pomník připomínající více než čtyři tisíce obětí lynčování černošského obyvatelstva odhalí v americké Alabamě. Pomník ve městě Montgomery bude prvním svého druhu ve Spojených státech.

Článek

V hlavním městě amerického státu Alabama připomene pomník více než čtyři tisíce obětí lynčování černošského obyvatelstva z let 1877 až 1950. Za projektem stojí nezisková organizace Equal Justice Initiative (EJI), podle které je pomník připomínající násilí na černošském obyvatelstvu na jihu USA vůbec prvním svého druhu ve Spojených státech. Projekt má připomenout, že lynčování černošských obyvatel bylo jedním ze stěžejních způsobů, jak si bílá většina na americkém jihu udržovala moc i po zákazu otrokářství.

„Je to bolestná vzpomínka zejména kvůli tomu, proč se mu to stalo. Měl ambice, slušné živobytí a pomáhal ostatním lidem, dařilo se mu. Šestkrát ho střelili pistolí a potom ještě brokovnicí do zad,” řekla o svém otci podle agentury AP Josephine Bollingová McCallová. „Pomník na mě silně zapůsobil, a stejně tak i Bryan Stevenson, který s nápadem přišel. Je to poprvé, kdy ostatní uvidí, čím jsme museli projít. Mé rodině se v minulosti nedostalo úředního potvrzení, že byla terčem lynčování, tímto se vše dostává alespoň trochu na světlo,” dodala.

Americký deník The Atlantic připomíná, že umístění areálu pomníku, který zabírá bezmála půl hektaru, je v kontextu americké historie více než symbolické. V kostele na jedné z vedlejších ulic působil Martin Luther King a z vrchu kopce je vidět na muzeum Rosy Parksové. V Montgomery ale jeho reportéři zároveň napočítali devětapadesát monumentů připomínajících konfederační armádu a dva bloky od pomníku také stojí „ten druhý” Bílý dům, ze kterého jižní státy řidil jediný prezident Konfederace Jefferson Davis. Montgomery bylo také hlavním městem Konfederace za dob americké občanské války.

Zmíněný Bryan Stevenson pro The Atlantic uvedl, že umístění pomníku do oblasti prošpikované konfederačními ikonami podle něj bylo klíčové.  Jím vedená EJI identifikovala zatím 4 384 černošských obyvatel, které bělošské davy utopily, ubily, oběsily, upálily zaživa nebo zastřelily.

Reklama

Související témata:

Doporučované