Hlavní obsah

Čtyři trable ve státní pomoci po tornádu. Tři i po změnách zůstaly

Foto: vláda.cz

Ministryně Dostálová tvrdí, že připomínky vypořádala. Vládní legislativci to ovšem vidí jinak.

Reklama

Vládní legislativci kritizovali návrh Kláry Dostálové. Podle nich se stát mimo jiné snaží vyplatit co nejméně.

Článek

Legislativní rada vlády vznesla k původnímu návrhu na pomoc lidem postiženým tornádem čtyři klíčové připomínky. Přestože ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která vinu za kritizovaný návrh házela na úředníky, tvrdí, že vše bylo opraveno, tři problematické body stále platí, zjistil server iRozhlas.cz.

Největší kritiku Dostálová sklidila za návrh, že se od státní pomoci bude odečítat příspěvek ze sbírek a také z pojištění. Na středečním zasedání vlády tento bod ministři upravili tak, že sbírky se do pomoci vůbec nezapočítávají a z vyplaceného pojistného se zahrne 70 procent. Podrobnosti ZDE.

V dosud neveřejných připomínkách, na nichž se podílela i ministryně spravedlnosti Marie Benešová, jsou ovšem další zádrhely, které se vůbec neřešily.

Například majitel vícegeneračního rodinného domu se třemi bytovými jednotkami má nárok ze státních peněz pouze na dva miliony korun. Zatímco vlastník bytového domu může získat dva miliony na každý byt v budově. Podle legislativců jsou tak lidé s bytovými domy nelogicky zvýhodněni.

Pochybnosti pak měla Benešová také o tom, že jeden člověk může získat podporu na více nemovitých věcí. Což podle jejího přípisu je zbytečně velkorysé.

Třetí klíčovou připomínkou pak bylo právě znevýhodnění lidí, kteří se zodpovědně pojistili.

„Návrh do budoucna může demotivovat od odpovědného přístupu k majetku. Návrh je totiž vstřícnější vůči osobám, jež pro tento případ nebyly pojištěny, a to i ve vztahu k budoucím živelním pohromám,“ kritizovala podle serveru Benešová v roli šéfky Legislativní rady vlády.

Posledním sporným bodem byla problematika chat. Na podporu dosáhnou ti, kteří v nich mají zapsán trvalý pobyt. A to bez ohledu na to, zda v nich skutečně bydlí, nebo je třeba pronajímají. Naopak ti, co je skutečně obývají, ale trvalý pobyt mají hlášený jinde, na dotace nedosáhnou. A to bez jakéhokoliv zdůvodnění.

Právě tím se hájí Dostálová. Výtky prý směřovaly hlavně k tomu, aby bylo lépe zdůvodněno zavedení jednotlivých podmínek. A to prý už bylo vyřešeno. Což potvrdila i Benešová.

Další členové rady s tím ale nesouhlasí. Jan Kněžínek, bývalý ministr spravedlnosti, například poukázal na to, že vláda se věnovala jen pojištění a další nesrovnalosti opominula. Petr Bezouška je pak nespokojen i s tím, jak se kabinet Andreje Babiše popasoval s otázkou pojištěných lidí. „Je to nahodilé. Odpověď je jasná – snaží se vyplatit co nejméně,“ uvedl pro iRozhlas.cz.

Což potvrzuje i dřívější zjištění serveru Neovlivní.cz. Tomu úředníci anonymně vyvraceli slova Kláry Dostálové, že by byla chyba úředníků, že se od pomoci státu měly odečítat dary a pojistky.

„Není pravda, že to byli úředníci. Podklady pro vládu se připravovaly podle politického zadání. Pokyn ministryně zněl: podporu dostanou jen ti, kteří neměli pojistky nebo jim nepokryje škody a také ti, kteří nevyužili peněz z darů,“ uvedl pro server jeden ze zaměstnanců ministerstva pro místní rozvoj.

Reklama

Související témata:

Doporučované