Hlavní obsah

Čtyři z deseti mladých nevědí, že holokaust zabil miliony Židů. Dvě třetiny neznají Osvětim

Mapa Jiřího Hoška.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sedmdesát let od konce druhé světové války je povědomí o holokaustu menší, než by se předpokládalo. Dokazuje to i aktuální průzkum, který v USA provedla agentura Schoen Consulting a o němž informovala stanice CBS News. Zaměřila se v něm na mileniály, tedy generaci, která se narodila od poloviny 80. let do začátku 21. století.

Článek

Až 41 procent dotázaných mileniálů věří, že Židů zemřely jen 2 miliony či ještě méně. V rámci genocidy namířené na židovské etnikum během druhé světové války bylo podle obecně uznávaných odhadů vyvražděno kolem 6 milionů Židů.

Dvě třetiny mladých pak nevěděly, co to byla Osvětim. Víc než desetina dospělých v USA dokonce o holokaustu nikdy ani neslyšela. A 58 procent všech Američanů přitom věří, že se podobná tragédie jako holokaust může opakovat.

Průzkum proběhl koncem února mezi 1350 dotázanými starších 18 let, zveřejněn byl právě nyní.

Nedostatečnému povědomí o holokaustu i jeho zpochybňování a popírání se věnuje aktuální pořad Mapa Jiřího Hoška.

Šékomentátor Televize Seznam Jiří Hošek natáčel na pražském nádraží Bubny, které se stalo pro 50 tisíc českých Židů nástupní stanicí do transportu. V Terezíně se pak setkal s přeživším holokaustu Tomanem Brodem, jenž zde byl jako chlapec držen a později se mu podařilo přežít koncentrační tábor Osvětim. Jiří Hošek také připomíná nejznámější popírače holokaustu.

„Ti, kdo popírají holokaust, pro mě nejsou žádní partneři k diskuzi. S někým takovým si nemůžu vyměňovat argumenty. Jsou mimo mou úroveň a vzbuzují ve mně opovržení nebo lítost v tom smyslu, že vůbec někdo takový může existovat,“ říká 89letý Toman Brod, který za války přišel o maminku a bratra.

Podle statistiky, kterou Televizi Seznam poskytlo Nejvyšší státní zastupitelství, byl v Česku podle paragrafu 405 o „popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia” od roku 2011 ve 20 případech vynesen podmíněný trest, jednou trest peněžitý a jednou bylo upuštěno od potrestání.

Reklama

Související témata:

Doporučované