Hlavní obsah

Čtyřicet let chátrající Škroupův dům v jeho rodných Osicích se dočká spásy

Královéhradecký kraj převzal do svého majetku 40 let chátrající Škroupův dům v Osicích, na jehož rekonstrukci obec neměla prostředky. Vzpomínku na osického rodáka Františka Škroupa chce kraj opravit a dát tamním lidem do užívání.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Královéhradecký kraj převzal 90 let starý Škroupův dům v Osicích. Objekt už desítky let chátrá a hrozila mu demolice. Kraj se při 100. výročí republiky rozhodl zafinancovat jeho záchranu.

Článek

Škroupův dům vyrostl na okraji Osic v roce 1928 jako součást vlasteneckého nadšení, které při desetiletém výročí založení samostatného Československa panovalo. Na jeho vybudování byla zřízena sbírka, do které přispívali lidé z celé republiky, obec pak darovala pozemek. Základy domu položili v březnu 1928, dům pak byl slavnostně otevřen o necelého půl roku později, v srpnu. Slavnostního otevření se účastnili i tehdejší ministr školství Milan Hodža či ministr národní obrany František Udržal.

Stavba až do 50. let minulého století sloužila jako kulturní a spolkový dům, poté však její význam začal upadat a v jejích útrobách se vystřídaly knihovna, pošta, učitelské byty, ale byla tam například i klubovna SSM.

„Ten dům už chátrá dobrých třicet čtyřicet let. V 60. letech byl zpracován projekt na rekonstrukci, ta se ale neuskutečnila,“ řekl starosta Osic Stanislav Bydžovský (bez PP), který o opravu domu usiloval už před mnoha lety, avšak obec nedokázala na tak velkou investici ušetřit. Roční rozpočet Osic se pohybuje kolem sedmi milionů korun, rekonstrukce byla vyčíslena na zhruba 20 milionů. V obci přitom měli jiné priority jako kanalizaci či chodníky, dům proto chátral dál. Před několika lety se Osice sice pokusily stejně jako před 90 lety uspořádat sbírku, tentokrát však vlastenecké nadšení nebylo takové jako ve 20. letech a na účtu se sešlo jen několik desítek tisíc.

Domu proto hrozila demolice, protože jeho stav je už velmi špatný. Starosta s jeho stavem při jednom z jednání seznámil i představitele Královéhradeckého kraje, kteří se i trochu pod tíhou výročí 100 let republiky rozhodli, že dům převezmou do svého majetku a z vlastního rozpočtu ho nechají zrekonstruovat.

Klíče od jeho dveří symbolicky převzal hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). „Abychom veřejnosti dali najevo naši vůli Škroupův dům opravit, nechali jsme jako takový symbolický první krok kousek od autobusové zastávky instalovat dvě informační tabule, které popisují nejen historii Škroupova domu, ale i život a dílo osického rodáka Františka Škroupa. Pevně věřím, že v roce 2019 k nim přidáme i vizualizaci budoucího stavu a brzy se do práce pustí i stavaři,“ uvedl hejtman.

Radní Václav Řehoř (ODS), který zodpovídá za krajský majetek, už načrtl předpokládaný harmonogram prací. „Předpoklad je, že v roce 2019 bychom rádi projektovali, a pokud půjdou práce, jak předpokládáme, v roce 2020 bychom měli vysoutěžit dodavatele a začít s rekonstrukcí. Bez projektové dokumentace je předpokládaná cena rekonstrukce kolem 20 milionů korun,“ řekl radní, který je jedním z iniciátorů převzetí a plánování rekonstrukce objektu.

Po rekonstrukci bude dům patřit Královéhradeckému kraji, k užívání ho dostane především obec Osice, ale i okolní obce, neboť v širokém okolí není sál podobné velikosti. „Nemáme prostor, kde bychom se mohli scházet, takže se tady budou moct konat plesy, koncerty či nějaké to Škroupovo odpoledne,“ dodal starosta Bydžovský.

František Jan Škroup se v roce 1801 narodil do rodiny osického kantora a skladatele Dominika Josefa Škroupa. V roce 1827 se stal kapelníkem Stavovského divadla a s orchestrem nacvičil mnoho klasických oper. Sám skládal řadu předeher i scénických hudeb, písní a sborů. Jednou z písní byla i Kde domov můj, která poprvé zazněla ve hře Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka. Píseň rychle zlidověla a v roce 1918 byla uzákoněna jako státní hymna.

Reklama

Související témata:

Doporučované