Hlavní obsah

Čtyřicet měsíců ve vazbě a 150 milionů za kauci. Zadehovi přátelé se obrátili na Ústavní soud

Zadeh byl v roce 2014 obviněn v rámci vyšetřování jednoho z největších daňových úniků v české historii.Video: Hanuš Hanzlík

 

Reklama

Kdy Ústavní soud o stopadesáti milionové kauci rozhodne, to zatím není jasné.

Článek

Zaplatil rekordní kauci 150 milionů korun, aby ho propustili z vazby, a přesto dál zůstává za mřížemi.

Ve vazbě strávil celkem už skoro čtyři roky, přestože maximální doba vazby i v těch nejzávažnějších případech je podle českých zákonů o rok kratší. A miliony za kauci odmítá stát vrátit.

To je ve zkratce příběh sedmačtyřicetiletého českého občana Shahrama Zadeha, který je stíhán ve dvou vzájemně provázaných kauzách. Obě jsou podle Zadeha vykonstruované.

Na rekordně vysokou kauci, která v historii české justice nemá dosud obdoby, se složili Zadehovi přátelé a příbuzní, mimo jiné jeho manželka.

Ti se kvůli ní tento týden obrátili na Ústavní soud, chtějí, aby vrácení kauce nařídil.

Jednu ze Zadehových kauz – je v ní obžalován z nezákonného ovlivňování svědků – řeší Městský soud v Brně. Ve čtvrtek se v ní očekával rozsudek, ale senát verdikt nečekaně odložil a pokračuje rozsáhlé dokazování.

Zadeh byl totiž zatčen v roce 2014 a obviněn v rámci vyšetřování jednoho z největších daňových úniků v české historii. Tuto kauzu řeší Krajský soud v Brně a je naplánována až do března příštího roku.

Po prvním obvinění Zadeh strávil dvaadvacet měsíců ve vazbě, v únoru 2016 byl právě na zmíněnou rekordní kauci propuštěn, ale na svobodě strávil jen necelý rok.

Na konci roku 2016 ho totiž soud opět poslal do vazby a to kvůli obvinění, že ovlivňuje svědky  figurující v kauze daňových úniků. Paradoxně podle obžaloby svědky ovlivňoval ještě před svým dřívějším propuštěním z vazby.

„Mám důkazy, že o mém dalším zatčení se jednalo už před mým propuštěním na kauci. Existovala tajná komunikace mezi státním zástupcem a soudcem," řekl ve čtvrtek Shahram Zadeh u Městského soudu v Brně.

Kdy Ústavní soud o stopadesátimilionové kauci rozhodne, to zatím není jasné.

V daňové kauze policie Zadeha podezřívá, že vedl skupinu, která dovážela do ČR pohonné hmoty z Rakouska a Slovinska, ale z takto dovezených paliv neplatila daně. Řetězec více než šesti desítek firem měl Českou republiku připravit o více než dvě miliardy korun.

Zadeh od počátku vinu popírá.

S obchody prý neměl vůbec nic společného. Tvrdí, že proti němu neexistuje jediný důkaz. Lidem, kteří s palivy obchodovali, podle svých slov jen půjčil peníze. Navíc se s nimi prokazatelně seznámil až poté, co nelegální obchody rozjeli.

Justici naopak Zadeh obviňuje z porušování svých základních práv, jako je právo na zákonného soudce nebo právo na obhajobu.

Reklama

Související témata:

Doporučované