Hlavní obsah

Čtyřtisícový Nepomuk bude mít od ledna příštího roku vlastní městskou policii

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nepomuk bude mít od ledna vlastní městskou policii, která se postará o bezpečnost obyvatel i silničního provozu a pořádek ve městě. Služby budou zajišťovat dva až tři policisté a roční náklady jsou odhadovány na 1,5 milionu korun.

Článek

Nejbližší strážníci teď sídlí 15 kilometrů od Nepomuku v Blovicích a ve 20 kilometrů vzdálených Horažďovicích. „Strážníci budou míst permanentní dohled nad skupinkami, které se odpoledne a večer stále častěji vytváří u náměstí a porušují vyhlášku o pití alkoholu na veřejnosti a další,“ řekl starosta Jiří Švec (za ANO). Město má podle něj velké problémy také s parkováním rekreantů, zejména z Prahy, kteří odstavují svá vozidla všude včetně trávníků.

Zatímco všechna města v regionu kromě Plzně mají velké problémy se sháněním strážníků, v Nepomuku se do výběrového řízení přihlásili tři uchazeči, všichni pracovali u policie, jsou místní i dojíždějící. „Vybereme je do konce října,“ uvedl starosta. Město by chtělo už příští rok zvýšit jejich počet na pět a poté budou sloužit nonstop.

Nepomuk bude provoz městské policie z větší části dotovat, menší sumu získá z pokut. Strážníci navíc získají do správy průjezdný radar, který měří rychlost na hlavním tahu Plzeň - Strakonice - České Budějovice. Dnes ho obsluhují kolegové z Blovic, jimž město platí 250 až 300 tisíc korun ročně.

Příští týden město vybere dodavatele vozidla pro strážníky v ceně do 500 tisíc korun. V plánu má dále nový kamerový systém, který by monitoroval exponovaná místa, hlavně školu, školku, nádraží, hlavní silnice a velká parkoviště. „U nás je to složitější, a tak pořád čekáme na pořádné nabídky, které přijdou,“ řekl Švec. Sídlo městské policie bude v domě služeb na Nádražní ulici.

Nepomuk zároveň přijal obecně závaznou vyhlášku o zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných omamných a psychotropních látek na veřejném prostranství, tedy v centru, okolo nádraží ve Dvorci, v parcích a na hřištích. Vyhlášku po radnici požadovala státní policie, aby mohla pokutovat narušování veřejného pořádku, bezpečnosti a přestupky proti ochraně zdraví a majetku.

Reklama

Související témata:

Doporučované