Hlavní obsah

Čuba nebyl v Senátu rok a půl, rozhodl se rezignovat. Měl to udělat již dříve, míní Štěch

Předseda Senátu Milan Štěch komentuje odstoupení Františka Čuby.Video: Profimedia.cz, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

František Čuba (SPO), který v Senátu nebyl rok a půl, se rozhodl rezignovat. Dvaaosmdesátiletý Čuba v rezignačním dopise oznámil, že se bude věnovat rodině a dále vykonávat funkci poradce prezidenta.

Článek

Dvaaosmdesátiletý František Čuba se rozhodl rezignovat na svůj post senátora. Učinil tak po narůstající kritice, která se ozývala kvůli jeho rok a půl trvající absenci v Senátu. Jeho rezignační dopis dnes na zasedání horní komory přečetl jeho spolupracovník Ivo Valenta. Podle něj se Čuba nyní bude věnovat rodině a své funkci poradce prezidenta Miloše Zemana.

Čuba se čtvrteční schůze Senátu podle svého vyjádření nezúčastnil kvůli zvyšujícímu se tlaku na něj a jeho rodinu. Své příbuzné proto nechtěl vystavovat dalším nepříjemným útokům. Zasedání Senátu se přitom naposledy zúčastnil v roce 2016. Na dalších schůzích chyběl ze zdravotních důvodů, ovšem na nemocenskou nastoupil až od poloviny loňského roku. Do té doby pobíral plný plat, který po kritice věnoval právě Valentově nadaci.

Předseda Senátu Milan Štěch Čubovi opakovaně doporučoval, aby se mandátu vzdal. Podle něj nebyl kvůli absencím schopen svou funkci vykonávat řádně. Čuba byl v minulosti členem slušovického družstva a později radním Zlínského kraje. V důsledku jeho rezignace nyní zanikne také Klub nezávislých senátorů, jehož předsedou je Jan Veleba. Ten tak přijde, stejně jako SPO, o finanční příspěvky.

Prezident tak bude muset vyhlásit letos již druhé doplňovací volby. Konat se budou do konce května a nástupce Františka Čuby bude mít mandát do podzimu 2020. Politická uskupení nyní zvažují, koho do voleb vyslat. Podle předsedy hnutí STAN Petra Gazdíka by mohlo jít například o zlínského primátora a krajského radního Miroslava Adámka. Vlastního kandidáta se bude podle senátorky a předsedkyně krajského výboru snažit najít i KDU-ČSL. Podobně se vyjádřili i zástupci hnutí ANO a ČSSD.

Před Čubou dosud na mandát rezignoval pouze jeden senátor. Byl jím Petr Skála, který zastupoval Chomutovsko. Odstoupil v lednu 2017, a to po pouhých třech měsících ve funkci.

Reklama

Související témata:

Doporučované