Hlavní obsah

Čunek vzkázal Hradu, že za Miloše Zemana zaplatí nejvýš 30 tisíc korun

Pořad Sněmovní 4 o cestách prezidenta Zemana po Česku.

 

Reklama

Pompéznost, opulentní hostiny a policejní manévry. Dva hejtmani, Jiří Čunek a Martin Půta, kritizují současnou podobu prezidentových výjezdů a odmítají je dál celé platit.

Článek

Liberecký a zlínský hejtman Martin Půta s Jiřím Čunkem nejsou první z krajských lídrů, komu vadí, že regiony musejí proplácet Zemanovu tour. Jsou však první, kdo se ozvali s tím, že takhle dál už ne. Nelíbí se jim, že kraj musí platit všechny náklady.

„Někdo se k vám pozve na návštěvu a výdaje si určuje sám. A na mně jako člověku, který je zodpovědný za rozpočet kraje, je pak, abych to jenom zaplatil. Zcela jistě kdyby jeli za své diety všichni, tak by takové opulentní hostiny nebyly,” řekl Jiří Čunek.

Tento týden měl jet Miloš Zeman právě do Zlínského kraje, ale Čunek se jako první odvážil odmítnout proplatit jeho návštěvu. Vzkázal Hradu, že je ochoten zaplatit jen 30 tisíc korun. Což je zhruba desetina sumy, kolik kraje třídenní Zemanova návštěva v regionech obvykle stojí. Prezident proto návštěvu zrušil a raději vyrazil do sousedního Olomouckého kraje.

Asociace krajů kvůli tomu vyvolala jednání s Kanceláří prezidenta republiky (KPR), aby se napříště dohodla pravidla. Například, že kraje budou platit ubytování a jídlo jen pro prezidentský pár, zbytek si uhradí Hrad sám. KPR ale odmítla o tom vůbec jednat.

„Prezident už na jaře na tento návrh reagoval slovy, že když kraj nemá na chlebíčky, tak nemá asi smysl tu návštěvu dělat. Ale já si myslím, že to není o chlebíčcích, není to koneckonců ani žádné vyjádření nějaké neúcty k hlavě státu. Je to o nastavení pravidel. Možná, že bychom si pak všichni ušetřili rozpaky a celou řadu otázek nad tím, co ještě platit a co neplatit,” míní liberecký hejtman Půta.

Jak taková návštěva prezidenta v kraji vypadá, kolik stojí, se podívejte v dalším díle politického pořadu Sněmovní 4.

Reklama

Doporučované