Hlavní obsah

Čunek zvažuje návrat do čela strany: S Babišem se dohodnu lépe než Bělobrádek

Rozhovor s Jiřím Čunkem.

 

Reklama

Devět let po odchodu z vlády se posílený Jiří Čunek vrací a naznačuje ambice znovu vstoupit do nejvyšší politiky.

Článek

Před deseti lety byl Jiří Čunek zvolen předsedou lidovců, z nejvyšší politiky ale musel odejít počátkem roku 2009 jako nejméně populární ministr v Topolánkově vládě.

Dnes - několik měsíců před sjezdem strany - je v silné pozici senátora, hejtmana a starosty a znervózňuje současného předsedu Pavla Bělobrádka náznaky, že ho vyzve v boji o post šéfa.

„Nemohu to vyloučit. Když jsem ve městě a nelíbí se mi tam, tak prostě kandiduju, abych ho mohl řídit a změnit to. A můžu se rozhodnout až přímo na sjezdu,“ usmívá se Čunek ve své senátorské kanceláři v Kolovratském paláci.

Že nechává spolustraníky do poslední chvíle v nevědomosti, prý není žádná taktika – prostě má jen moc práce a musí si vše důkladně promyslet.

Co se mu tedy, jeho slovy, nelíbí na „lidoveckém městě“?

„Chybí nám esprit, leadership. Chuť volby vyhrát. Ta spokojenost s tím, že máme šest procent, je hrozně špatná,“ myslí si Čunek. A hned začne – jakoby už stál před kandidáty na sjezdu – vyzdvihovat svůj „zlínský zázrak“.

Loni dovedl ve Zlínském kraji stranu poprvé v historii k samostatnému vítězství a jako jediný lidovec v republice obsadil hejtmanství.

Čunek: Já se s Babišem vždycky dohodnu. Bělobrádek s ním partnerský vztah nemá.

Ačkoli jindy je těžko k zastavení, když má zhodnotit svého případného soupeře Bělobrádka, zarazí se a pečlivě váží slova. Snaha by prý byla, ale chybí zkušenosti.

Úplně povedená nejsou například vyjednávání o spojení se Starosty. „Já jsem ve straně působil, když byla na světě Čtyřkoalice, takže tohle znám. A myslím si, že ten postup nebyl úplně uvážlivý,“ myslí si Čunek.

Právě svoje zkušenosti by straníkům na sjezdu „prodával“. „Já si nesmyslím, že jsem nejlepší. Já jenom vím, že jsem zkušený. A znám lépe ta rizika než moji kolegové, kteří to zkrátka neprožili,“ říká Čunek. Ani na chvíli se nezarazí kvůli tomu, že ony zkušenosti v jeho případě znamenají také skandály kolem čerpání sociálních dávek a velké aféry v justici.

Vztah Babiše s Bělobrádkem? Chyba

Druhý trumf, kterým může na sjezdu zaujmout, jsou jeho dobré vztahy s Andrejem Babišem. Zatím vše vypadá tak, že ANO sestaví vládu, v níž bude Babiš premiérem. A šéf koaliční strany skončí v pozici, kdy bude muset s autoritativním šéfem vlády bojovat o prostor.

Čunek se s šéfem ANO zná historicky a i dnes si občas volají, aby například řešili financování krajů. „Já jsem velmi nerad v pozici toho malého psa, který jen poštěkává. A moje osobní zkušenost s Babišem je taková, že se s ním dokážu dohodnout. Bělobrádek s Babišem partnerský vztah nemá. A to si myslím, že je chyba,“ popisuje Čunek.

Z kritiky, že příliš kumuluje funkce, si nic nedělá. Měl by opustit alespoň post starosty Vsetína, zatím se mu do toho ale nechce, ačkoli sliboval řešení v březnu. Nejdřív prý musí rozhýbat některé projekty ve městě: „Nepřipadám si nepostradatelný, ale když někdo přijde v polovině cesty, tak to bude mít horší. A mně na Vsetínu záleží.“

Reklama

Doporučované