Hlavní obsah

Curyšská univerzita odřekla Babišovu přednášku na výstavě k emigraci

Trailer k výstavě Druhý život, kterou připravilo Švýcarské velvyslanectví v České republice.Video: Švýcarské velvyslanectví v České republice

 

Reklama

Někdejší českoslovenští emigranti se proti Babišově účasti ohradili. Univerzitě poslali otevřený dopis.

Článek

Na půdě Univerzity Curych se 3. prosince otevře putovní výstava Druhý život o osudech českých emigrantů ve Švýcarsku. Jen o hodinu a čtvrt později měl na univerzitě přednášet i český premiér Andrej Babiš.

Univerzita však účast českého premiéra ve středu pozdě večer zrušila. Napsala to na svých webových stránkách.

Foto: www.uzh.ch

„Akce byla zrušena,” objevilo se na stránkách Univerzity Curych.

Univerzita Babišovo vystoupení odvolala poté, co Babišovu přítomnost – s odkazem na jeho minulost člověka spojovaného například se Státní bezpečností – kritizovali někdejší českoslovenští emigranti. Tedy ti, jejichž osudy výstava zachycuje.

Andrej Babiš nebyl tím, kdo měl výstavu přímo otevřít, ale při příležitosti otevření měl přednést projev. Tak to vyplývá z pozvánek, které univerzita v Curychu k akci rozeslala.

„Ačkoliv byl předseda vlády přizván, aby na univerzitě přednášel, nebylo zamýšleno, že otevře výstavu. Od samého začátku bylo v plánu, že se toho ujme švýcarský velvyslanec v České republice,“ řekla ve středu Seznamu Tiffany Merz-Cheoková z oddělení mezinárodních vztahů Univerzity Curych.

Ta také už ve středu avizovala, že vystoupení českého premiéra ještě není jisté. A to, zda a do jaké míry s účastí počítal Andrej Babiš se zatím nepodařilo zjistit.

Seznam mu sice adresoval otázky na toto téma, ale zůstaly bez odpovědi. Tiskové oddělení úřadu vlády na rozdíl od Seznamu odpovědělo ČTK. Podle jejich vyjádření zahájí výstavu švýcarský velvyslanec v Praze. Jako host se jí měl zúčastnit i premiér, který měl na tuto dobu naplánovanou návštěvu Švýcarska.

„Bylo pouze avizované jeho vystoupení na univerzitě. Bohužel z pracovních důvodů pana premiéra, z velké pracovní vytíženosti, byla návštěva odložena a hledá se nový termín,“ uvedlo tiskové oddělení.

Zvláštní vyšetřování: Otec chtěl, abych zmizel. Drželi mě na Krymu. Reportéři Seznamu našli Babiše juniora.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Reklama

Doporučované