Hlavní obsah

Cvrček či šváb opouštějí ilegalitu. Brusel otevírá cestu jedlému hmyzu na české talíře

Hmyz bude brzy možné oficiálně připravovat a jíst i v Česku.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Od ledna bude možné na celoevropské úrovni „zúřednit” různé druhy hmyzu a potravin, které se z něj vyrobí. Prodávat či servírovat hmyzí pochoutky bude možné i v Česku.

Článek

V různých částech světa - včetně některých zemí západní Evropy - jedí lidé hmyz celkem běžně. Budoucnost v něm vidí i OSN, podle jejíž Organizace pro výživu a zemědělství  jde o jednu z cest, jak zajistit výživnou stravu pro rostoucí lidskou populaci.

V Česku však je možné chovat hmyz pouze jako krmivo pro zvířata.

„Hmyz není v současné době legálně potvrzen jako potravina,“ zdůvodňuje ředitelka odboru bezpečnosti potravin na Ministerstvu zemědělství Jitka Götzová, proč dnes v tuzemsku nelze servírovat třeba moučné červy v restauraci, ani vyrábět ze cvrčků na proteiny bohatou „mouku“.

Z hmyzu se stává potravina

To se zásadně změní už na začátku příštího roku, kdy začne platit novela nařízení Evropského parlamentu a Rady o nových potravinách (2015/2283).

Hmyz se totiž nově bude řadit mezi potraviny, což  mu mnohem jednodušeji otvírá cestu ke strávníkům všude po Evropě. Tedy i v Česku, kde to dosud v podstatě nešlo.

Götzová nyní na ministerstvu předsedá pracovní skupině, která má vytvořit manuál pro všechny, jichž se nová legislativa bude týkat.

Na přípravě se podílí zástupci potravinářské inspekce i komory, veterinářů, zemědělců nebo uznávaná odbornice na entomofágii (pojídání hmyzu) Marie Borkovcová z brněnské Mendelovy univerzity.

Vysvětlení fungování nového předpisu i s ním spojené očekávání českého hmyzího šéfkuchaře najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované