Hlavní obsah

ČVUT pořádá on-line konferenci o kyberbezpečnosti

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Odborníky na informační technologie a právo propojí konference LAW FIT. Osmý ročník se koná 6. listopadu a kvůli koronaviru bude on-line.

Článek

„Řečníci se letos zaměří na kybernetickou bezpečnost, registrace na akci je zdarma,“ informovala mluvčí ČVUT Andrea Vondráková. Konferenci pořádá Fakulta informačních technologií (FIT) ČVUT.

„Neustálé útoky na státní i komerční instituce, při kterých dochází ke ztrátě citlivých dat i ochromení provozu, nám ukazují, že ochrana informačních a komunikačních systémů by dnes měla být základním stavebním kamenem každé organizace, uvedl zakladatel konference Zdeněk Kučera, který na FIT působí. "Na konferenci si nechceme jen připomínat, že se jedná o důležité téma, ale chceme se věnovat konkrétním doporučením pro širokou veřejnost, a to jak právním, tak technickým,“ zdůraznil odborník.

Novinky v oblasti kyberbezpečnosti tak v pátek například představí Adam Kučínský, který vede odbor regulace Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Podle organizátorů se zaměří hlavně na novely vyhlášky o významných informačních systémech či regulace využívání cloud computingu orgány veřejné moci.

Na programu je i přednáška Michala Altaira Valáška o metodách sociálního inženýrství využívaného při útocích na informační systémy, hlášení bezpečnostních problémů a úniků se bude věnovat webový vývojář Michal Špaček.

„K jakým kybernetickým útokům nejčastěji dochází a jak se jim bránit, představí na konferenci Jakub Souček ze společnosti ESET a Tomáš Kudělka z KPMG,“ dodala Vondráková. O digitálních stopách, které jsou při kybernetických útocích klíčové, pak bude hovořit IT specialista Radek Beneš, soudní znalec z oblasti kriminalistiky, kybernetiky a ekonomie.

„Konference se zaměří též na povinnost společností zavést organizační opatření. I to je jedna z prevencí proti kybernetickým útokům,“ uzavřel Kučera.

Reklama

Doporučované