Hlavní obsah

Cyklistická sezona na jihovýchodní Moravě začne mezi vinohrady

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Tradiční vyjížďka mezi vinohrady v sobotu 11. července symbolicky zahájí cyklistickou sezonu na jihovýchodní Moravě.

Článek

Už 15. ročník akce nazvané Na kole vinohrady Uherskohradišťska odstartuje v 09:30 na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Účastníci si mohou vybrat ze čtyř cyklistických tras, pěším bude k dispozici jedna trasa. ČTK to dnes sdělila Hana Patková ze spolupořádajícího Městského informačního centra Uherské Hradiště.

Akce se obvykle koná už v dubnu, kvůli pandemii nového typu koronaviru však byli pořadatelé nuceni ji posunout. „Protože jsme veřejnost nechtěli o tuto oblíbenou akci připravit, zvažovali jsme její náhradní termín i jiné varianty uspořádání,“ uvedla Patková.

Běžně bývá účastníkům k dispozici sedm cyklistických a dvě pěší trasy. Liší se náročností i délkou. Pojmenovány jsou po vinných odrůdách, obcích a regionech, kterými vedou. Pro letošek se jejich počet rozhodli organizátoři zredukovat. Cyklisté tak budou moci vyrazit na stezky Blatnického Roháče, Muškátu moravského, Rulandského bílého a Velehradskou stezku. Pro pěší bude připravena Sadská stezka, kterou mohou lidé nově absolvovat i metodou severské chůze.

Na jednotlivých trasách budou moci zájemci ochutnat produkty od regionálních vinařů. Znovu se jim otevřou také turistické cíle podél stezek. Zaregistrovat je možné se elektronicky, případně v den akce osobně od 08:00 na Masarykově náměstí. Cílovou stanicí bude letos Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty, kde začne v 15:00 malý vinný trh a od 17:00 tradiční tombola.

Městské informační centrum spolupořádá jarní zahájení i podzimní uzavírání cyklistické sezony už léta. Každoročně se jich účastní stovky lidí. Na jihovýchodě Moravy je jim k dispozici hustá síť hojně využívaných cyklostezek. Kromě zmíněných tras je to především páteřní cyklostezka kolem Baťova kanálu.

Reklama

Doporučované