Hlavní obsah

Cyklon Debbie odřízl od elektřiny 60 tisíc domácností. Lidé odklízí trosky, pomůže i armáda

Cyklon Debbie odřízl od elektřiny 60 tisíc domácností.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Nabourané lodě, stržené vedení, proražené dveře a okna. To za sebou nechala Debbie.

Článek

Cyklon Debbie zpustošil severovýchod Austrálie. Bouře druhého nejsilnějšího stupně poničila domy, vyvracela stromy a strhala dráty elektrického vedení. Přes 60 tisíc domácností zůstalo bez elektřiny.

Vítr dosáhl rychlosti 260 kilometrů za hodinu. Jakmile se ale cyklon přesunul do vnitrozemí, rychle oslabil ze čtvrtého stupně na mírnější tropickou bouři.

„Vítr foukal garáží, vysklil zadní okna a vyrazil všechny dveře. Řekli jsme si, že to už není bezpečné a musíme utéct. Běželi jsme k sousedům, kteří nás naštěstí pustili dovnitř, a jen jsme sledovali zprávy a viděli, jak na náš dům padají stromy,” řekla místní obyvatelka.

TWITTER: Takhle vypadal cyklon z Mezinárodní vesmírné stanice. 

Australská armáda odstraňuje trosky

Australská armáda posílá do oblastí zasažených cyklonem speciální jednotky a vybavení, které pomohou s odklízením trosek. Vojenské síly vezou také zásoby jídla a vody.

„Jakmile se dostaneme do postižených oblastí, přesuneme vybavení do odlehlých a izolovaných míst, kam se nemůže dostat nikdo jiný,” řekl australské televizi ABC velící důstojník David Graham.

Úřady varovaly občany, aby se drželi uvnitř a počkali na odklizení trosek. Rovněž by se měli vyhnout zaplaveným silnicím, kde by mohli uvíznout.

Podle místní policie se vážně zranil pouze jeden muž, na kterého spadla zeď. Už v pondělí zemřela 31letá turistka při dopravní nehodě. Příčinou bylo zhoršené počasí před blížícím se cyklonem.

Reklama

Doporučované