Hlavní obsah

Cyklon Gita nechal tisíce Novozélanďanů bez elektřiny

Nový Zéland zasáhl cyklon Gita.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

V důsledku cyklonu Gita zůstává na Novém Zélandu několik tisíc lidí bez elektřiny. V oblasti byl vyhlášen mimořádný stav. Kvůli masivním sesuvům půdy je neprůjezdná řada silnic.

Článek

Asi 6000 lidí uváznulo kvůli cyklonu Gita v novozélandské zátoce Golden Bay. Tisíce lidí zůstávají bez elektřiny a  kvůli sesuvům půdy je neprůjezdná řada silnic. Jejich zprůjezdnění může trvat až několik dní. Úřady proto budou odříznuté obyvatele i turisty zásobovat pomocí lodí. Poškozeno je také několik budov, zavřené jsou i školy. Místní úřady vyhlásily mimořádný stav, nicméně bouře neměla tak vážné následky, jak se očekávalo.

S náporem cestujících se potýkají místní letiště, protože kvůli bouři musela být zrušena řada letů. Podle agentury AP již však na ostrově vládne slunečné počasí. Cyklon Gita se v minulých týdnech přehnal přes Samou, Americkou Samou, Tongu a Fidži. V některých místech vítr dosahoval rychlosti až 275 kilometrů za hodinu a na tichomořských ostrovech napáchal velké škody. Podle meteorologů se jedná o jednu z nejhorších bouří v oblasti za posledních několik desítek let.

Reklama

Související témata:

Doporučované