Hlavní obsah

Cyklón Idai způsobil na jihu Afriky škody za více než dvě miliardy dolarů

Cyklón Idai způsobil na jihu Afriky podle Světové banky škody za více než dvě miliardy dolarů.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Ničivý cyklón Idai, který v březnu zasáhl Mosambik, Zimbabwe a Malawi, způsobil v těchto afrických zemích škody za více než dvě miliardy dolarů (asi 45 miliard korun). Vyplývá to z předběžného odhadu Světové banky.

Článek

Cyklón Idai, který v březnu zasáhl Mosambik, Zimbabwe a Malawi, si vyžádal životy více než 1000 lidí. V Mosambiku následně propukla epidemie cholery. Světová banka vyčíslila předběžný odhad škod na infrastruktuře a lidských životech na dvě miliardy dolarů.

Bouře se zformovala u východního pobřeží Mosambiku na začátku března a poté zasáhla i Zimbabwe a Malawi. Vítr, který bouři provázel, dosahoval rychlosti až 200 kilometrů za hodinu. Nejhůře bylo postižen mosambické přístavní město Beira, které byo z 90 procent zničeno.

Podle Světové banky byly katastrofou postiženy celkem asi tři miliony lidí. Cyklón zničil také koridor, který spojoval mosambické město Beira se sousedním Zimbabwe, Malawi a Zambií. Narušil se tak regionální obchod a dodávky paliva, pšenice a dalšího zboží.

Největší škodu cyklón napáchal v Mosambiku. Podle oficiálních čísel OSN zveřejněných v deníku Huffington Post v Mosambiku zemřelo 602 lidí, 1641 bylo zraněno a téměř 240 000 domácností bylo srovnáno se zemí nebo těžce poničeno. V zemi krátce po záplavách vypukla i epidemie cholery, potvrzených je téměř 5000 případů, 8 lidí v důsledku onemocnění zemřelo. Celkový počet lidí zasažených katastrofou se v této africké zemi vyšplhal na 1,8 milionu.

Zimbabwe cyklón ochromil o něco později. Přírodní katastrofa usmrtila 344 lidí, 200 dalších bylo zraněno, na 16 000 lidí muselo opustit své domovy. OSN uvádí 250 000 Zimbabwanů, které cyklón zasáhl.

V Malawi má cyklón na svědomí 60 úmrtí a 672 zraněných. Téměř 20 000 lidí dočasně přišlo o své domácnosti, celkový počet zasažených katastrofou podle OSN dosáhl čísla 868 000.

OSN nyní žádá dárce o 282 milionů dolarů (zhruba 6,3 miliardy korun) na financování pomoci v následujících třech měsících. Světová banka vyzvala ke „globální spolupráci“, protože oživení a rekonstrukce probíhají v případě chudých a zranitelných skupin obyvatelstva „v souvislosti s rizikem klimatu a katastrof“.

Reklama

Doporučované