Hlavní obsah

CzechTourism má nového ředitele, Palatkovou vystřídal Herget

Foto: ČTK/PR/Ministerstvo pro místní rozvoj

Jan Herget.

Reklama

Novým ředitelem státní agentury na podporu turismu CzechTourism je ode dneška Jan Herget. V čele CzechTousimu vystřídal dosavadní ředitelku Moniku Palatkovou. O změně ve vedení dnes informoval mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček. Důvod změny ministerstvo neuvedlo.

Článek

Herget v minulosti působil v agentuře CzechTourism jako ředitel pro zahraniční zastoupení a on-line. Na starosti měl především koordinaci zahraničních zastoupení agentury a globální marketingové kampaně.

Mezi hlavní cíle nového ředitele patří budování značky České republiky ve světě, podpora malých a středních podnikatelů v cestovním ruchu a podpora lokálních destinačních managementů.

„Chci nastavit agenturu CzechTourism po vzoru moderních agentur na podporu cestovního ruchu tak, aby byla v mezinárodním srovnání konkurenceschopná s hlavními lídry odvětví," dodal.

Podezření z nehospodárného utrácení

CzechTourism čelil v posledních letech podezření z nehospodárného utrácení. Podle výsledků auditu, o kterých počátkem letošního roku informovala Česká televize, uzavřela agentura 48 problematických smluv. Podle dosavadní ředitelky agentury Palatkové šlo o dílčí pochybení u smluv s poměrně nízkým plněním. Ředitelka uvedla, že začátkem prosince vyvodila na základě výsledků auditu personální důsledky.

Ve druhé polovině loňského listopadu policisté kvůli kauze zajišťovali důkazy například v sídle Ministerstva pro místní rozvoj, v sídle CzechTourismu, na autodromu v Mostě nebo v agentuře Sport Invest. Služební počítač odnesli také z bytu ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO). Ministryně počátkem února ve Sněmovně uvedla, že v kauze, ve které jde o údajně nehospodárné nakupování prostoru v médiích, dosud nebyl nikdo obviněn ani obžalován.

Letos v únoru uložil soud bývalému ministrovi pro místní rozvoj Rostislavu Vondruškovi roční podmíněný trest za to, že podle obžaloby použil dárkové poukazy zaplacené agenturou CzechTourism pro soukromé účely nebo je rozdal známým. Podmíněný půlroční trest dostala kvůli několika dárkovým poukazům také bývalá ředitelka odboru ekonomiky CzechTourismu Andrea Gregorová. Verdikt je nepravomocný.

Na případ upozornil Nejvyšší kontrolní úřad, který při kontrole agentury našel řadu pochybení a podal také trestní oznámení. Podle závěrů kontroly úřadu agentura v řadě případů nehospodárně utrácela a porušila několik zákonů. Vytýkaná pochybení se týkala veřejných zakázek a statisícových výdajů za wellness pobyty nebo rozlučku s generálním ředitelem. Kontrola zahrnovala hospodaření mezi roky 2012 až 2014. Palatková vedla agenturu od začátku roku 2015.

Jan Herget

Herget vystudoval mezinárodní obchod na Fakultě mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze. V minulosti pracoval mimo jiné jako mluvčí vládní agentury CzechTrade. Od září 2012 do června 2016 vedl v agentuře CzechTourism odbor zahraničních zastoupení a on-line.

V rámci CzechTourismu působil také na pozici ředitele Institutu turismu se zodpovědností za marketingové průzkumy a na pozici ředitele zahraničního zastoupení CzechTourism pro země Beneluxu. Od roku 2006 působí na katedře cestovního ruchu na Vysoké škole ekonomické. V soukromé sféře se specializuje na marketingové a PR poradenství.

CzechTourism je státní příspěvkovou organizací, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj. Základním cílem agentury je propagace České republiky jako destinace cestovního ruchu v Česku i v zahraničí.

Reklama

Doporučované