Hlavní obsah

Czernin: Zavání to bojem před volbami. Feri má zřejmě čisté svědomí

Foto: ČTK

První místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin.

Reklama

První místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin věří, že se Dominik Feri očistí od podezření ze sexuálního násilí. Obvinění podle něj zavání předvolebním bojem.

Článek

Poslanec Dominik Feri (TOP 09) složil v úterý svůj mandát a nebude kandidovat ani v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny.

Po obviněních ze sexuálního násilí, jež publikoval Deník N a Alarm, se poslanec Feri rozhodl rezignovat na poslanecký mandát. „Vždy jsem si přál politiku jinou, založenou na osobní odpovědnosti. Nyní chci jít sám příkladem. Rezignuji na mandát poslance a nebudu se účastnit podzimních voleb. Nechci, aby lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly mé nejbližší okolí ani mé kolegy. Bránit se proti nim budu soudní cestou. Byla pro mě mimořádná čest sloužit a být vaším poslancem,“ uvedl v úterý večer v prohlášení.

Příběhy osmi žen a dívek sepsal Deník N a server Alarm, a to poté, co se o obviněních začalo diskutovat na sociální síti Twitter. Další svědkové jejich výpovědi přímo či nepřímo potvrdili. Případem se už začala zabývat i policie.

Jak vnímáte rezignaci Dominika Feriho a to, že nebude kandidovat ve volbách?

Jsem z toho smutný, ale z druhé strany je to pouze určité podezření nebo nějaká domněnka. A já se divím, že ta děvčata, pokud se něco stalo, nešla na policii hned, co se to stalo. To by měl každý, kdo se stane obětí nějakého sexuálního násilí. U Dominika Feriho samozřejmě oceňuji to, že odstoupil bez váhání. Znám ho několik let a je to velice pracovitý člověk a je mi to líto. Ale oceňuji to, že takto reagoval, a věřím, že se očistí.

Co vám na té kauze vadí?

Je to celé zvláštní, děvčata určitě, pokud k něčemu takovému došlo, měla jít hned na policii. Je zvláštní, že se to vynoří takto před volbami.

Podle vás je to tedy předvolební boj?

Ano, zavání mi to tím určitě. Ta doba, kdy to najednou vyplavalo. Jestli to jsou několik let staré záležitosti, tak se to mělo řešit hned. Jsou tam i zvláštní okolnosti, že někde jsem četl, že se to děvče pouze někde zmínilo a poté nechtělo vypovídat a pak najednou vypovídalo, je to celé zvláštní.

Myslíte si, že to je celé smyšlené?

To je úplně jedno, co si já myslím. Jestli je to smyšlené, nebo se to skutečně stalo. Pokud se něco takového skutečně stane, má to ta postižená neprodleně hlásit na policii.

Jaké dopady bude mít rezignace poslance Feriho ohledně přípravy voleb? Na autech už byly například polepy s jeho portrétem. A jak se bude měnit kandidátka?

Samozřejmě nějakým způsobem budeme jednat, příští týden budeme mít předsednictvo. Tak asi vyřešíme, kým a jak bude Dominik Feri nahrazen. Je možné, že se ti kandidáti pouze posunou, ale určitě se s tím nějakým způsobem vypořádáme.

A kampaň? TOP 09 s ním počítala jako s výraznou osobností a teď rezignoval.

To se určitě změní, nemůžeme propagovat kandidáta, který odstoupil.

Feri byl významnou mladou osobností TOP 09, na Instagramu má přes milion sledujících. Neztrácí vaše strana před volbami tahák na mladé voliče?

Samozřejmě je to ztráta veliká. Budeme o tom určitě jednat a musíme se domluvit, jak se zachovat, abychom ty mladé neztratili. Ale je možné, že u značné části to povede naopak k tomu, že právě proto nás budou volit a budou to považovat za nespravedlnost.

Bude mít tato kauza dopad na spolupráci v rámci koalice Spolu? Nebudou to vnímat politici ODS a KDU-ČSL jako něco, co poškodilo před volbami obraz koalice?

Já jsem si večer projel reakce koaličních partnerů a vesměs oceňovali Dominikův přístup, přestože se jedná pouze o podezření. Musíme si to dát dohromady i s tím, že tady máme politiky, kteří jsou trestně stíhaní a neodstoupí, a Dominik odstoupil pouze při pouhém podezření. Takže to bylo koaličními partnery spíš oceňováno kladně.

Nebojíte se tedy, že to poškodí koaliční vztahy v rámci koalice Spolu?

Jsem přesvědčený, že to koaliční vztahy nepoškodí.

Budete toto jako strana řešit? Případem se už zabývá policie.

Už to šetří policie a já můžu doufat, že to pro Dominika dopadne dobře. Pokud to na něj bylo nějakým způsobem ušito, tak to budu považovat za nechutnou záležitost, protože to může mladému člověku poškodit kariéru a život. Doufám, že to pro něj dopadne dobře. Já se domnívám, že se stal skutečně obětí, a věřím, že se s tím vypořádá. On řekl, že hodlá podat trestní oznámení sám a že se hodlá bránit soudně, tak podle toho, jak se chová, má zřejmě svědomí čisté.

Reklama

Doporučované