Hlavní obsah

D1 je na začátku prázdnin ze třetiny rozkopaná. Martyrium vypuklo už první odpoledne

Cesta mezi Prahou a Brnem – přes padesát minut řidiči stráví v zúžení, když bude provoz plynulý.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Scénář, ve který přes léto řidiči mohou jen doufat. Z dvouhodinové cesty mezi Prahou a Brnem stráví 52 minut v zúžených úsecích.

Článek

Na prahu prázdnin a velkého letního provozu bude plná třetina největší české dálnice D1 mezi Prahou a Brnem nepoužitelná tak, aby ji řidiči mohli využívat k tomu, proč si kupují dálniční známku – k rychlé a nekomplikované jízdě.

Mezi dvěma největšími městy republiky je na hlavní dálniční tepně provoz omezen hned na šesti místech. Přepočteno na kilometry jde bezmála o celou třetinu dálnice. Na 195 kilometrů dlouhém úseku dálnice čeká 62 kilometrů zúžení.

Na rychlost je to tak, že průjezd zúženými úseky na dálnici trvá čistého času 52,5 minuty, přičemž celá cesta mezi Prahou a Brnem vyjde na 118 minut – člil bez dvou minut na dvě hodiny. Jde o přímou zkušenost reportéra Seznamu – ale pozor, cestoval mimo dopravní špičku, po páté hodině ráno.

Pocitově je ale cesta v úsecích, kde se pracuje, delší. A to v nejlepším možném případě jen kvůli tomu, že v zúžených místech je omezená rychlost nejčastěji na 80 kilometrů v hodině.

Před D1 varoval řidiče před prázdninovou sezonou ministr dopravy Vladimír Kremlík. „V důsledku modernizace dálnice D1 nemůžu vyloučit, že kolony budou,“ řekl na tiskové konferenci k letnímu provozu v tomto týdnu.

„Nastavili jsme na třech úsecích takzvané úsekové měření, ke zklidnění dopravy,“ upozornil Kremlík.

Radary mají být na zúžených úsecích mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi, Souticemi a Loktem a u Velkého Meziříčí.

Zúžení jsou i na dalších místech. U Humpolce, u Velkého Beranova a těsně před Brnem.

Hned v pátek začala dálnice kolabovat prakticky u všech zúžených úseků. Kolona před Brnem u zúžení narostla přes deset kilometrů, osmikilometrovou kolonu hlásí řidiči u Soutic. Zdržení na trase Praha-Brno je až tříhodinové.

Opravy budou probíhat přes celé léto, většina z nich je naplánovaná až do roku 2021.

Od neděle 30. července se začne na dálnici u Velkého Meziříčí opravovat most. Doprava bude střídavě svedena do jednoho pruhu. Od neděle do středy budou dva pruhy na Prahu, od středy do neděle dva pruhy na Brno.

Ředitelství silnic a dálnic radí před cestou využívat jejich interaktivní mapu na portále dopravniinfo.cz.

Reklama

Doporučované