Hlavní obsah

Dá se měřit uctivost? Policie je milejší k bělochům, tvrdí studie

Policie v USA projevuje vůči černochům méně respektu.

 

Reklama

Výzkumníci tvrdí, že americká policie projevuje méně respektu vůči černochům během běžných dopravních kontrol.

Článek

Americký tým výzkumníků přišel se způsobem, jakým lze měřit úroveň respektu v komunikaci policistů při běžných situacích. Cílem studie je zlepšení vztahů mezi policií a lidmi pomocí kamer, které mají policisté připnuté na uniformě. Podle vedoucí studie profesorky Jennifer Eberhardtové ze Stanfordovy univerzity může mít chování policistů velký vliv na míru lidské spolupráce.

Profesorka dále uvádí, že při komunikaci policistů její tým zaznamenal skutečné rasové rozdíly. To ale nemusí nutně znamenat rasovou předpojatost. Může jít o konkrétní strategie při vymáhání práva, použitím jazykových prostředků dané komunity. „Měli bychom se snažit pochopit původ daného jednání a nemluvit hned o předpojatosti,” říká Eberhardtová.

Záznamy z kamer jsou dnes běžně využívány jako důkazy při trestních řízeních. V rámci studie pak nashromážděná data slouží ke zlepšování policejní činnosti. Studie byla součástí deset let trvající spolupráce mezi Standfordovou univerzitou a policejním oddělením v Oaklandu v Kalifornii.

Hodnotní dobrovolníci i počítač

Standfordský tým zachytil na 1 000 interakcí mezi policií a veřejností. Mezi nimi vybrali 400 náhodných výpovědí policistů, které následně hodnotila skupina dobrovolníků. Každou výpověď hodnotilo nejméně 10 lidí. „Dobrovolníci měli za úkol přečíst text, aniž by věděli, o jakého policistu nebo člena komunity se jedná,” uvedla profesorka Eberhardtová. „Úkolem bylo získat výsledek, který by stanovil míru respektu. Každé vyjádření bylo hodnoceno podle zdvořilosti, vstřícnosti a míry formálnosti nebo neformálnosti.”

Spoluautor studie Rob Voigt, student Standfordovy univerzity, vysvětlil, jakým způsobem využili výpovědi dobrovolníků k vytvoření počítačového modelu, který by výpovědi sám analyzoval. Jedná se o vyhledávání a vyhodnocování jazykových znaků, které určují míru respektu ve výpovědi. „Náš počítačový model se učí měřit všechny tyto jazykové rysy,” řekl Voigt. „Můžeme se například zeptat: Jak zdvořilé je, když se omluvíte? a systém nám dá číslo.”

Reklama

Související témata:

Doporučované