Hlavní obsah

Dá se v ČR objednat trestní stíhání? Babiš, Zeman ani nová ministryně se nemohou shodnout

Jak šel čas s analýzou možnosti objednat si trestní stíhání.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před více než rokem prohlásil premiér Andrej Babiš, že žijeme v zemi, kde se dá objednat trestní stíhání. Hrad si na toto téma nechal vypracovat analýzu, tu však nechce zveřejnit.

Článek

Marie Benešová, od 30. dubna nová ministryně spravedlnosti, ale také žena, která vypracovala na žádost prezidenta Zemana analýzu, jestli se dá, nebo nedá v České republice objednat trestní stíhání.

Premiér Babiš však při jmenování Benešové do funkce na dotaz Seznamu prohlásil, že „paní ministryně nikdy žádnou analýzu nedělala.” Ona sama ale o několik momentů později uvedla, že vypracovala oponentní zprávu. „Zmínila jsem tam pár jevů, které považuji za závažné a jsou novum, a to trestní stíhání na objednávku. A takovéto trestní stíhání tu máme v kauze Beretta. To nemůžete nikdo popřít,” uvedla nastupující šéfka resortu. Práci ale ani ona, ani Hrad nechtějí zveřejnit.

Kde vůbec hledat začátek kauzy? „Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení,“ reagoval v lednu loňského roku Andrej Babiš na plénu Sněmovny, když se jednalo o jeho vydání policii v případě Čapí hnízdo. Výrok tehdy vzbudil vlnu reakcí, mnozí poslanci například premiérovi připomínali to, že již tou dobou mělo ANO, jehož je Babiš předsedou, na starosti právě ministerstvo spravedlnosti. Tehdejší ministr Pelikán (ANO) téma označil za bouři ve sklenici vody.

Možnost objednávky však nezpochybnili všichni. Například Tomáš Almer, bývalý dlouholetý šéf Útvaru zvláštních činností v rozhovoru pro Echo 24 potvrdil, že si myslí, že je něco takového možné. Nejhorší poměry podle něj panovaly v době vlády zesnulého premiéra Grosse, shodou okolností člověka, kterého Babiš označoval za svého přítele.

I prezident Miloš Zeman byl ve výrocích ohledně nezaujatosti tuzemských orgánů přinejmenším opatrný. V předvolebním duelu na České televizi na otázku Světlany Witowské, zda se dá trestní stíhání u nás objednat, odpověděl: „Já bych to úplně nevylučoval. (…) Teoreticky to jistě možné je, pokud ta skupina má významný finanční nebo mocenský vliv.”

V březnu letošního roku pak v rozhovoru na TV Barrandov opět kauzu připomněl. „Já jsem teď hovořil s Marií Benešovou, bývalou ministryní spravedlnosti, a ta říkala, a ukazovala to právě ministru Kněžínkovi, že má konkrétní dokumenty o tom, že si u nás lze objednat trestní stíhání. Doslova objednat,” stojí v přepisu rozhovoru, který je dostupný například přímo na stránkách Hradu.

A kdo je Marie Benešová? Změnu ve vedení ministerstva spravedlnosti oznámil premiér Andrej Babiš 18. dubna, den poté, co policie navrhla jeho obžalobu. Zároveň oznámil nástupkyni dosavadního ministra Kněžínka, tou je právě Benešová, tou dobou poradkyně prezidenta a bývalá ministryně spravedlnosti z takzvané úřednické vlády Jiřího Rusnoka.

Proti jejímu jmenování jsou již druhé pondělí za sebou svolávány demonstrace. Organizátoři protestů se obávají, že by se vzhledem k dlouhodobému stanovisku vůči možné obžalobě premiéra mohla zasadit o to, aby Andrej Babiš nebyl trestně stíhán. Benešová je také v médiích často zmiňována pro svůj kladný vztah jak k premiérovi, tak prezidentovi. Sama dříve byla členkou ČSSD, prezident Zeman dokonce v roce 2000 prohlásil: „Kdybych měl šestnáct Marií Benešových, tak jich bude šestnáct ve vládě a vůbec se nebudu ohlížet na protesty mužské části populace, že ve vládě, snad kromě premiéra, není ani jeden chlap.“

Reklama

Doporučované